Belehalt a csonkításba egy lány Egyiptomban

Belehalt egy körülmetélési beavatkozásba egy tizenhét éves lány az egyiptomi Szuez egyik kórházában – közölte kedden Lotfi Abdel-Szamíja, az egyiptomi egészségügyi minisztérium egy magas rangú tisztségviselője.

A tisztviselő elmondta: Manar Múszán és lány ikertestvérén szombaton végeztek körülmetélést a szuezi egészségügyi létesítményben. Manar feltehetően agyvérzést kapott az érzéstelenítéssel járó beavatkozás során. Ikertestvére túlélte a több száz éves hagyományból eredő csonkítást.

A számos afrikai országban, de például Indiában, Malajziában, Ománban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is elterjedt hiedelem szerint a körülmetélésen átesett nők képesek ellenőrzés alatt tartani szexuális vágyaikat, és termékenyebbek is meg nem csonkított társaiknál. Egyiptomban a beavatkozást 2008-ban tiltották be, ennek ellenére elterjedt gyakorlat maradt, az ország női lakosságának mintegy 90 százaléka esett át a körülmetélés valamely formáján.

A Szuezban történtekre úgy derült fény, hogy a város temetési engedélyeket kiadó egészségügyi ellenőre megvizsgálta a holttestet, és értesítette a hatóságokat. A tisztviselő hozzátette, a halál okát meghatározó orvos szakértői jelentés még várat magára.

A kórházat, amelyben a körülmetélést végezték, hétfőn bezárták a hatóságok, az igazgató és két orvos ellen eljárást indított az ügyészség.

Egyiptomban először 2015-ben ítéltek el orvost azért, mert körülmetélés során meghalt egy lány. Jogvédő szervezetek azonban bírálják a beavatkozást tiltó törvényt, amelynek értelmében a körülmetélés mindössze két év szabadságvesztéssel büntethető vétség. Egyiptomi jogvédők azt akarják elérni, hogy a törvény bűncselekményként kezelje a női körülmetélést.

Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) februári becslései szerint tavaly a világban több mint 200 millió lány és asszony szenvedte el nemi szervének megcsonkítását. A körülmetélt nők fele Egyiptomban, Etiópiában és Indonéziában él.

Az ENSZ Közgyűlése 2012 decemberében egyhangúlag elfogadta a női nemi szerv megcsonkításának teljes körű betiltását követelő határozatot. A világszervezet tavaly szeptemberben célul tűzte ki, hogy a körülmetélés gyakorlata 2030-ra eltűnjön a föld színéről.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez