Hollywood nem hagyja szóhoz jutni a nőket

Két nagyon fontos aspektusa van a hollywoodi szexizmusnak: az egyik, hogy a ténye teljesen nyilvánvaló, de alig kutatott. A másik pedig, hogy ennek ellenére mostanáig nagyon kevés szó esett róla. Ám erre is legnagyobb részben csak legyintenek az emberek.

A Polygraph egy olyan átfogó kutatással szemléltette a filmipar elnyomó voltát, amely során kétezer forgatókönyvet elemeztek, az alapján, hogy a megszólalók milyen neműek. Az eredmény, bár végtelenül nyomasztó, nem túl meglepő.

A vizsgált filmek csupán 22%-ában beszélt a legtöbbet női szereplő. Általában a második helyen szerepelnek, ez körülbelül az esetek 34%-ában volt így. Talán a legriasztóbb adat azonban a következő: csak a filmek 18%-ában fordult elő, hogy a három legtöbbet beszélő karakterből kettő női. Ugyanez a férfiaknál 82%.

Fontos még, hogy a filmekben megjelenő karaktereket milyen idős színészek alakítják, illetve milyen idős karaktert írnak egy-egy sztorihoz. A férfiak és nők korcsoportjai teljesen ellenkező irányba működnek a filmvásznon. A nők esetében negyvenéves kor felett komolyan lecsökken a szerepek száma, míg a férfiak pont hogy ekkor kapnak több és több megbízást.

hollywood

Eddig senki sem akarta elkészíteni ezt a végtelenül időigényes kutatást, a Polygraph azonban heteken keresztül keresgélte a filmek forgatókönyveit, kötötte össze őket női vagy férfi szereplőkkel, majd elemezte ki az óriási adathalmazt, hogy a fenti eredmények megszülethessenek.

 


A részletekről és a kutatás lehetséges hibáiról vagy hiányosságairól az ő oldalukon olvashatunk.

Egyébként a Glamour készített néhány hónapja egy videót, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 13 évben a legnagyobb filmek csupán 4%-át rendezték nők.

Hollywood nőellenes hozzáállása kétségtelen. A kérdés csak az, hogy mit teszünk ellene.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez