Az elnök fülén csámcsognak az orvosok Nigériában

Egy londoni klinikán kezelteti fülét Muhammadu Buhari nigériai elnök, ami komoly felháborodást váltott ki az otthoni orvosok körében. Szerintük ugyanis Nigériában is akad elég szakember ahhoz, hogy az elnök fülét rendbe tegyék. Ráadásul azzal is vádolják Buharit, hogy megszegte korábbi ígéretét, miszerint véget vet a nigériai politikusok által űzött egészségturizmusnak.

„Nemzeti szégyen, Buharinak példát kellett volna mutatnia” – mondta az elnök londoni kezeléséről Dr. Osahon Enabulele, a Nemzetközösség Orvosi Szövetségének az alelnöke. Szerinte ugyanis Buhari elnök teljesen fölöslegesen utazott el, mivel Nigériában több mint 250 fülspecialista orvos dolgozik, emellett egy külön egészségügyi központ is működik az országban, amely kifejezetten a fülbetegségek kezelésére szakosodott.

A doktor úr egyébként Nigéria egyik legelismertebb orvosa, és már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy hazája politikusai előszeretettel kezeltetik magukat  külföldön, főként Londonban, ahol legtöbbször nigériai származású orvosok veszik gondjaikba őket. Dr. Ebanulele ráadásul úgy gondolja, hogy Buhari elnök londoni útjával megszegte ígéretet – korábban ugyanis azt mondta, hogy véget vet a nigériai politikusok külföldi gyógykezeltetésének, ami rengeteg pénzébe kerül az államnak. 2013-ben 1 milliárd dollár ment el erre, és a poltikusok többségük olyan problémákkal utazott el távoli országokba, melyeket Nigériában is gond nélkül kezelni lehetett volna – tette hozzá a szakember.

A 73 éves Muhammadu Buhari elnök hétfőn repült el, részleteket viszont nem tudni az útjáról. Hivatala csak annyit árult el, hogy az elnöknek egy folyton visszatérő fülbetegsége van, ezért döntött a külföldi kezelés mellett.

Nagy-Britanniában egyébként több mint háromezer, mig az Amerikai Egyesült Államokban ötezer nigériai orvos dolgozik. Többségük viszont Nigériában végzett és gyűjtött tapasztalatot, a magasabb fizetés és a jobb munkakörülmények miatt azonban elhagyták hazájukat. Nigéria ugyanis hiába úszik az olajban és rendelkezik a kontinens legnagyobb gazdaságával, az ország lakosságának túlnyomó része mélyszegénységben él, a mindent behálózó korrupció pedig gyakorlatilag megnyomorítja az emberek életét.

 

Fotó: the-star.co.uk

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez