A sztrájk ellenére az Air France járatok négyötöde felszáll ma

Ezt ígérte a francia légitársaság vezérigazgatója, aki szerint a hosszútávú gépek több mint 90 százaléka elindul, a hazai járatokon is 90% lesz az arány és a középtávú járatokon 75% várható. Lesznek járatok, melyeket az utolsó percben törölnek. Az Air France fapados légitársaságát, a Transaviat nem érinti a pilótasztrájk.

Miért hirdetett négynapos munkabeszüntetést a pilóták egynegyede az Air France-nál? Június elsejétől megváltozott a bérezési rendszer, és ezt sokan kifogásolják. A másik követelés az, hogy az Air France lépjen fel a KLM-el szemben annak érdekében, hogy az előnyösebb járatok hozzá kerüljenek. A két nagy légitársaság évek óta közös céget alkot, de a francia pilóták szerint a járatok elosztása előnyösebb a hollandok számára.

A pilótasztrájkot a futball Európa-bajnokság kezdetére időzítették. A tervek szerint négy napig tart majd. Franciaországban 2,5 millió külföldi vendéget várnak az Eb-re. Ha a pilóták nem tudnak megegyezni a főnökséggel, akkor meghosszabbíthatják a sztrájkot, mely komoly erkölcsi és anyagi kárt okoz a francia légitársaságnak. Az Air France főnökei abban bíznak, hogy a 80%-os arányt nemcsak a hétvégén, de hétfőn és kedden is biztosítani tudják, ám a vezérigazgató szerint erről még korai lenne nyilatkozni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez