Ki így, ki úgy – Orlando is téma volt az amerikai kampányrendezvényeken

A Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtóértekezletén elmondta, hogy Obama elnök azért aggódik mert a kongresszusban eddig nem sikerült elérni a fegyverek vásárlására és tartására vonatkozó szabályok szigorítását.

Josh Earnest elmondta: Obama elnök “frusztrált, nemegyszer dühös is, mert a kongresszus tétlenkedik a fegyvervásárlás és -viselés szigorításának ügyében. Ha nem is egyetlen átfogó törvényt, de néhány olyan fontos szabályozást már megszavazhattak volna, amely nehezítené támadófegyverek vásárlását” – szögezte le Earnest.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója lényegében megerősítette azt, amit pár perccel korábban Obama elnök mondott: hogy az orlandói mészárlásnak – a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint – nincs külföldi háttere, a merénylő nem állt kapcsolatban terrorszervezettel, vagy terrorista csoporttal. Kifejtette, hogy a nyomozás eddig adatai arra utalnak: Omar Mateen, a merénylő internetes forrásokat olvasva radikalizálódott, tettének indítékára egyelőre nem derült fény.

Hillary Clinton, az ohiói Clevelandben kampányolva összefogást kért az amerikaiaktól a terrorizmus legyőzéséhez. Ugyanakkor ismét leszögezte: egyetlen közösséget és egyetlen vallást sem szabad kollektívan bűnösnek kimondani.

Donald Trump szintén kampánygyűlést tartott, az északkeleti New Hampshire államban elmondott beszédében ismét arra szólított, hogy függesszék fel muszlimok beutazását az országba. “Ezt mindenképpen meg kell tennünk!” – mondta a republikánusok várható elnökjelöltje.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez