Lezárta határait Üzbegisztán – de miért?

Soha nem látott intézkedésekkel készül Taskent a Sanghaji Együttműködési Szervezet éves csúcstalálkozójára, amelyet a jövő hétvégén tartanak az üzbég fővárosban.

A szomszédos közép-ázsiai államok polgárai, teher- és személyszállító járművei előtt lezárta határait Üzbegisztán június 15. és 25. között – jelentette a kirgiz távirati iroda, a KirTAG. Egészen pontosan Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán állampolgárait érinti az ideiglenes tilalom.

Emellett egyéb szigorú és több esetben indokolatlannak tűnő korlátozásokkal készül Taskent június 23-24-re, amikor éves csúcstalálkozóját tartja a Sanghaji Együttműködési Szervezet.

Például a szokásoshoz képest húsz nappal hamarabb kell kiköltözniük a kollégistáknak, hogy legyen hely a vendégeknek. A tömegközlekedést is korlátozzák, egyes források szerint a külső városi vasútvonalakon egyáltalán nem lehet jegyet venni a június 16. utánra. A most zajló Ramadán sem ússza meg, informálisan betiltották a böjt esti közös megtörését, hogy nagyobb csoportok ne tudjanak gyülekezni.

Valójában Üzbegisztán rendszeresen így készül a nagyobb politikai rendezvényekre, de még az újévre és a gyapotszedésre is – emlékeztet cikkében az eurasianet.org. Tavaly ősszel például a házasságkötéseket korlátozták a gyapotszedés idején a szamarkandi önkormányzatok. Mivel Üzbegisztán egyik legfontosabb exportáruja a gyapot, szedésekor szinte a teljes társadalmat (az orvosoktól kezdve a gyerekekig) mozgósítják.

Kép: Vasútállomás Taskentben (Pixabay)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez