Írd alá, hogy nem szerveztek az idén érettségi bankettet!

Nem nagyon indokolta meg az üzbég oktatási minisztérium, miért nem lehetnek az idén érettségi bankettek. Egyesek a Sanghaji Együttműködési Szervezet taskenti csúcstalálkozójára gyanakszanak.

Kategorikusan megtiltották az érettségi bankettek megszervezését az idén Üzbegisztánban – tájékoztatott az uz24.uz hírportál az oktatási minisztérium egyik munkatársára hivatkozva. A köztisztviselő azt is elmondta, hogy a szabály betartására garancialevelet íratnak alá az iskolaigazgatókkal és a tanárokkal.

A tilalom a ballagásokat is érinti. Kizárólag az iskolaudvarokon tarthatják azokat, és nem lehetnek egy óránál hosszabbak. Pénzt gyűjteni a tanárok év végi ajándékaira szintén nem szabad. Hogy ezeket a döntéseket mi indokolja, nem magyarázta meg a minisztérium.

A Közép-Ázsiával foglalkozó orosz hírügynökség, a Fergana több üzbegisztáni tanárt is megkérdezett az ügyben. Néhányuk szerint a Sanghaji Együttműködési Szervezet júniusban esedékes taskenti csúcstalálkozója miatt szigorították az idei iskolai ünnepségeket. Arra viszont már nem tudtak válaszolni, mégis hogyan zavarhatják szép ruhás lányok és öltönyös fiúk a mindössze kétnapos eseményt és annak magas rangú vendégeit.

Ugyanakkor a lenta.ru emlékeztetett rá: nem ez az első ilyen eset. Tavaly ősszel például a házasságkötéseket korlátozták a gyapotszedés idején a szamarkandi önkormányzatok. Mivel Üzbegisztán egyik legfontosabb exportáruja a gyapot, szedésekor szinte a teljes társadalmat (az orvosoktól kezdve a gyerekekig) mozgósítják.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez