Thaiföldön hamarosan legalizálhatnak egy drogot

Azután került szóba a kristálymet nevű kemény drog legalizálása Thaiföldön, miután az országot vezető katonai junta igazságügyi minisztere elismerte: elveszítették a háborút a kábítószerek ellen.

A kristálymet egy rendkívül addiktív kábítószer, ami elsősorban éjszakai szórakozóhelyeken fogy. Viszonylag könnyen és olcsón előállítható, ezért világszerte az egyik legkeresettebb illegális drog közzé tartozik.

Hatalmas népszerűségnek örvend Thaiföldön is, ahol jelenleg zéró tolerancia van érvényben a kábítószerekkel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy kábítószer birtoklásáért és csempészéséért akár halálbüntetés vagy hosszú börtön is járhat.

Az országot irányító katonai junta azonban kilátásba helyezte, hogy módosítanak megbukott drogpolitikájukon. Erről Paiboon Koomchaya igazságügyi miniszter beszélt, aki nemrég azt javasolta, hogy vegyék le a kristálymetet a veszélyes drogok listájáról, szerinte ugyanis az kevésbé számít veszélyesebbnek, mint a cigaretta vagy az alkohol.  A Bangkok Postnak pedig azt mondta, hogy a világot behálózták a kábítószerek, ezért ideje elgondolkozni, miként lehet velük együtt élni. A miniszter azonban hozzátette, hogy a kristálymet legalizálást csakis megfontoltan, óvatosan és ellenőrizve lehet végrehajtani.

Sokan azonban attól félnek, hogy ennek a drognak a legalizálása azt eredményezné, hogy még többen rabjává válnak a szernek. Thaiföldön pedig már így is rengeteg ember függ a kábítószerektől, ami szintén komoly problémát jelent. A becslések szerint 1.3 millió drogfüggő van az országban, közülük pedig 250 ezret börtönbe is zártak ezért. Abban azonban lassan mindenki kezd egyetérteni, hogy a drogfüggők börtönbe zárása nem jó megoldás arra, hogy leszokjanak káros függőségükről – ezért valamilyen más alternatívát kell keresni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez