Hullaházban a thai ittas vezetők

Számos ittas vezető került büntetésből hullaházba Bangkokban, hogy szembesüljön tette lehetséges következményével. A hullaházban végzendő közérdekű munka a thai utakon zajló vérontás elleni küzdelem része.

Korábban írtunk arról a tervről, hogy milyen büntetésre számíthatnak az ittas vezetők Thaiföldön. Ez be is tartották. Thaiföld a második helyen áll a világon a közlekedési balesetek gyakoriságát tekintve a WHO szerint, Líbia után. A legtöbb közúti balesetet ittas vezetés okozza.

A hullaház-kampány először áprilisban került elő, mint lehetséges elrettentés, hiszen akkor készültek a Songkranra.  A látványos, parádés ünnepen a lakosok nem felejtenek el felönteni a garatra, és aztán úgy vezetni. A kormány a 7 napos ünnepet „hét nap veszélynek” nevezte, mert becslések szerint átlagosan 2,3 ember hal, és 160 sérül meg közúti balesetben óránként az ünnep idején.

2000

A programot létrehozó hivatal szerint április óta több mint 1700 ittas vezetőt ítéltek hullaházi munkára országszerte.

„A múltban számos dologgal próbálkoztunk, de nem volt eredménye. Akkor miért ne próbáljunk meg mást? Milyen tevékenység okozna több sokkot és elrettentést?” – tette fel a kérdést Prasarn Mahaleetrakul, a hivatal igazgatóhelyettese. „Így jött az ötlet. Aki ittasan vezet, azt hullaházba küldjük.”

thailand-drunk-driver-morgue-676x450

A média is meghívást kapott nemrég, hogy megnézze, mit kell átélniük az ittas vezetőknek. Egy bangkoki hullaházban először le kell tisztítaniuk a tepsiket, ahová a hullákat fektetik. A négy férfi higgadtan és feszülten végezte el a munkát.

„Megláttuk a holttestet és megijedtünk” – mondta az egyik. Később hozzátette: nagyon sajnálja, hogy az illető meghalt és aggódik saját biztonságáért. „Ha baleset ér, én is feküdhetek itt.”

920x920

A programban annak érdekében, hogy az ittas vezetők elkerüljék a börtönt, teljes 12-48 órás közérdekű munkát kell végigcsinálniuk. Ebbe nem csak a hullaházi ténykedés tartozik bele, hanem kórházi kisegítő, vagy ügyeleti munka is.

Prasarn azt mondja, hogy a hullaházban kapott sokk sokkal hatékonyabb lehet, mint a korábbi közösségi szolgálatok bármelyike.

A thaiföldi kormány szerint 11.370 ember halt meg közúti balesetben 2015-ben, de ez az a szám, amit a biztosító társaságok jelentettek. A WHO szerint 2013-ban 24.237 ember halt meg az ország útjain. A legtöbb balesetet az ittas motorosok okozzák, akik ráadásul biztosítás nélkül vezetnek.

letöltés

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez