Hogy maradhatna az Európai Unió része Skócia?

Erről tárgyal Brüsszelben Nicola Sturgeon asszony. Skócia kormányfője találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság fejével és Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével.

Donald Tusk uniós elnök egyelőre visszautasította a találkozót, mondván: még nem lenne helyes, ha az uniós csúcs idején találkozna Skócia miniszterelnökével.

Nicola Sturgeon asszony egyértelművé tette: Skócia az Európai Unió része akar maradni azt követően is, hogy Nagy-Britannia polgárainak többsége a kilépés mellett döntött. Skócia lakosságának többsége az EU híve, és semmiképp sem akar lemondani azokról az előnyökről, melyek az uniós tagsággal járnak.

Közben a miniszterelnök asszony pártja, a Skót Nemzeti Párt jelezte: át akarja venni Őfelsége ellenzékének a szerepét a londoni parlamentben. Jelenleg a Munkáspárt tölti be ezt a szerepet, de a pártban szakadás történt a Brexit miatt. Így most a Skót Nemzeti Pártnak több képviselője van a brit parlamentben mint a Munkáspártnak.

A népszavazás után a skót miniszterelnök asszony meglebegtette azt a lehetőséget is: ha Nagy-Britannia kiszáll az Európai Unióból, akkor Skócia kilép az Egyesült Királyságból, és mint független állam kérvényezi az uniós tagságot Brüsszelben.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez