Brexit: mire számíthat, aki az Egyesült Királyságban szeretne munkát vállalni?

Az elmúlt időszakban rengeteget olvashattunk arról, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. A témával az Inforádió Világszám adása is foglalkozott, dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Szlanka Zsolt vállalkozó már tíz éve él kint Angliában. Tapasztalatait, értesüléseit és meglátásait a témával kapcsolatban az Inforádió Világszám hallgatóival is megosztotta.

A kilépési folyamat nagyon hosszas procedúrát igényel, ezért sem valószínű, hogy a közeljövőben mérvadó változások lépnek életbe.

„Maga a tárgyalási folyamat, amíg beadja az Egyesült Királyság hivatalosan Brüsszelnek a papírt, az eltarthat két évig, utána kezdődik el tulajdonképpen minden egyes apró részlet újratárgyalása. Tehát ezért van az, hogy a teljes leválás akár 5 évig is eltarthat.”

– mondta Szlanka Zsolt, de azt is megerősítette, hogy sokan egy második népszavazást igényelnének, ugyanis nincsenek meggyőződve arról, hogy jól döntöttek, amikor a kilépésre voksoltak. Másrészt arról is hallhattunk az elmúlt időben, hogy az Egyesült Királyság több része is elgondolkodott azon, hogy leváljanak, és így megtarthassák az Európai Uniós tagságukat.

„A helyi politika annyira zavaros, hogy még bármi történhet a külpolitikával kapcsolatban.”

Szlanka Zsolt meglátásai szerint azonban nincs mitől félniük a kint dolgozó magyaroknak, a brit gazdaságot is az olcsó bevándorló munkaerő működteti.

„Ha kilép az Egyesült Királyság – akár 5 éven belül – akkor előfordulhat, hogy azoknak, akik ide akarnak jönni, nagyobb kontrollon kell keresztülmenniük. Tehát azok jöhetnek leginkább, akiknek már van munkahelyük, vagyis nem az lesz a sorrend, mint most, hogy eljövök ide és majd elkezdek munkát keresni, hanem már meglesz a munkahelyem és úgy jövök ide, mert azt biztos értékelni fogja az Egyesült Királyság, hisz a munkások építik az országot. Valószínűleg ez fog vonatkozni a különböző szolgáltatásokra is, vagyis az fog kapni támogatásokat, munkanélküli segélyt vagy szociális lakást, aki már dolgozott itt bizonyos évet, tehát építette az országot”

– tette hozzá Szlanka Zsolt, majd elmondta, hogy az NI szám (National Insurance Number) igénylése sokat segíthet azoknak, akik kint szeretnének dolgozni, hiszen ez felel meg a magyar tb-és adószámnak, amivel mindenkit regisztrálnak és nyilvántartanak. Ez jogot biztosíthat arra, hogy az Egyesült Királyságban dolgozhassunk.

A teljes cikket a középsuli.hu oldalán olvashatja el.

Inforádió Világszám  az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez