Buddhisták megint felgyújtottak egy mecsetet Mianmarban

Tetőfokára hágott a muszlimellenesség Mianmarban, ami komoly kihívások elé állítja Ang Szán Szu Csí kormányát. A délkelet-ázsiai országban ugyanis nem ez az első alkalom, hogy buddhisták muszlim közösségekre támadnak és felgyújtják istenitiszteleti helyeiket.

Mianmar északi részén, a Kachin államban található Hpakant településen gyújtotta fel egy buddhista csoport a helyi muszlim közösség mecsetét. A támadást nem sokkal a pénteki ima után hajtották végre. Halálos áldozatokról és sérültekről nem tudni. De a hatóságoknak legalább 100 rendőrt kellett a jádebányász városba kirendelniük, hogy védelem alá helyezzék a megrettent muszlimokat, akik most készülnek egyik legnagyobb ünnepükre, a Ramadánt lezáró Eid al-Fitr-re.

A mostani indulatokat állítólag az váltotta ki, hogy a muszlim mecset túl közel volt a buddhista szerzetesek pagodájához. A beszámolókból pedig az derült ki, hogy a mecset ráadásul titokban működött, és csak véletlenül fedezték fel a buddhisták, aki többször is felszólították a muszlimokat, hogy bontsák le az épületet és távozzanak a településről. A több mint 50 milliós lakosság 80 százaléka buddhista és mindössze 4 százaléka muszlim.

Letartóztatásokra még nem került sor. A mianmari kormány azonban jelezte, hogy nem hagyja annyiban a dolgot és elítélte a mecset felgyújtását. A mostani incidens előtt pár nappal hasonló támadás volt Bago államban, Thuye Tha Mein településen, ahol szintén egy buddhista csoport semmisített meg egy mecsetet. A muszlimokat ért támadások lassan mindennapos dolognak számítanak az országban, a kormány pedig gyakorlatilag tehetetlen az erőszak megfékezésében.

kép:bbc.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez