Titokban támogatta a mianmari lázadókat egy kínai tábornok

Nemcsak a kínai politikai vezetésben zajlik a “Rókavadászat”.Március 2-án Peking bejelentette, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadseregben is több tábornok ellen folyik nyomozás korrupciós ügyek miatt. Azonban az egyik dandártábornok más ok miatt került a figyelem középpontjába: a vádak szerint ugyanis – a kínai kormány tudta nélkül – támogatta a Mianmarban harcoló kínai szeparatistákat.

Jelenleg komoly nyomozás zajlik a Kínai Népi Felszabadító Hadseregben, mintegy 14 tábornokot és katonai vezetőt vádolnak azzal, hogy korrupciós ügyekben vettek részt. Szinte az összes gyanúsított logisztikai, kutatási és politikai területen dolgozott. Később a listát kiegészítették tizenhat tiszt nevével, akiknél szintén megvesztegetésekre és csalásra utaló jelekre bukkant a katonai rendőrség.

Azonban a hongkongi South China Morning Post egy rendkívül érdekes dologra hívta fel a figyelmet, ami messze túlmutat a kínai korrupció elleni hadjáraton. Huang Xing dandártábornok ellen, aki egykor a kínai Haditechnológiai Akadémia főkutatója volt, másfajta nyomozás zajlik: állami titkok kiszivárogtatása és a Mianmarban (Burmában) tevékenykedő MNDAA (Mianmari Nemzeti Demokratikus Szövetségi Hadsereg) szeparatista csoport támogatása.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Huang pontosan milyen támogatást és segítséget nyújtott a kínai szeparatistáknak. A hongkongi újságnak nyilatkozó egyik katonai forrás szerint a dandártábornok 2009-ben hírszerzési és a felderítési információkat adott át az MNDAA-nak. Ezek az információk vezetett később a 2009. augusztusában bekövetkezett kokangi incidenshez, amikor a szeparatisták összecsaptak a mianmari hadsereggel. Az összecsapásokban körülbelül 30-an vesztették életüket, több száz fegyverest letartóztattak, s körülbelül 30 000-en menekültek el Kínába. Nepjida – Mianmar fővárosa – Pekinget okolta és vádolta az összecsapásokért, mert támogatást nyújtott az MNDAA-nak, de ezt a kínai vezetés határozottan tagadta.

Egy belső nyomozás igazából már pár éve kiderítette, hogy  Huang „politikai baklövést” követett el és Peking beleegyezése nélkül avatkozott be Mianmarban, de nem akarták letartóztatni, mivel abból óriási botrány kerekedett volna Kínában. Ezért inkább “vártak a megfelelő alkalomra”, vagyis egy olyan ügyre, amiben több katonai parancsnok is érintett és így “nem tűnik fel a Huang elleni per”.

Ugyanakkor nem Huang az egyetlen, aki az elmúlt években támogatta a kokangi lázadókat. Nem egy kínai üzletembert tartóztattak már le a mianmari és kínai hatóságok azért,mert a gyanú szerint támogatták az MNDAA-t. A határ mellett élő kínaiak gyakran segítenek az élelmiszer, gyógyszer és lőszercsempészetben is, miközben a mianmari oldal felől pedig kábítószereket hoznak be Kínába. Nepjida többször megvádolta a kínai kormányt, hogy nem tesz semmit az ellen, hogy kínai állampolgárok csatlakoznak az MNDAA-hoz. Ezt azonban maga a szeparatista szervezet is elutasítja és Peng Jiasheng parancsnok 2009-ben megtiltotta a kínai állampolgárok csatlakozását.

A kép forrása: Euorpress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez