Megbüntették, mert nem állt fel a himnuszra

Bár nem rúgták ki, de csökkentették a fizetését annak a tanárnak, aki nem volt hajlandó felállni a nemzeti himnusz alatt Japánban. A bíróság kimondta az ítéletet: az iskolának igaza volt.

Horoko Shimizu 63 éves tanárnő Oszakában a 2013-as diplomaosztó alatt többszöri figyelmeztetés ellenére sem állt fel a himnuszra. Az igazgató úgy büntette meg, hogy csökkentette a fizetését – megtehette, hiszen a törvény lehetőséget ad erre. A tanárnő később az oszakai bírósághoz fordult, de Hiroyuki Naito bíró szerint a büntetés helyénvaló volt.

„A rendelet, hogy a himnusz alatt az embereknek fel kell állniuk és énekelniük a szövegét, nem kényszeríti őket arra, hogy bármilyen ideológiát kövessenek” – érvelt a bíró. „Inkább azt célt szolgálja, hogy az ünnepek zökkenőmentesek legyenek, rendszer legyen bennük. Egy tanárnak ezt a fegyelmezett rendszert be kell tartania” – tette hozzá.

Bírálói szerint a japán himnusz hálaének a császárnak, azt a militarista ideológiát ünnepli, melynek keretében az emberek feláldozták magukat a császárért. Elmentek a háborúba, majd az uralkodó nevében meghaltak.

Az utóbbi években az iskolákban számos konfliktus adódott a kérdésben. 2012-ben a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy alkotmányos megbüntetni azokat, akik nem állnak fel a himnuszra, de arra figyelmeztette az iskolákat, hogy körültekintően járjanak el, ne lépjenek túl egy határt.

Ennek ellenére a tokiói bíróság korábban többmillió dolláros kártérítést ítélt meg tanárok egy csoportjának, akiket azért büntettek meg, mert nem voltak hajlandók elénekelni a himnuszt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez