Tényleg drogoznak a szerzetesek Thaiföldön?

Thaiföldön az emberek a lelki gyógyulásért, az ünnepek alkalmával látogatják meg a buddhista templomokat. Nemrég kiderült, hogy a szerzetesek nem olyan tökéletesek, mint azt hitték.

Thaiföld egyes területein a buddhista templomok a közösségek központi létesítményeiként nagyon fontos szerepet töltenek be. A thai emberek hisznek abban, hogy a buddhista tanításokat követve pozitív irányba fordul az életük. A szerzeteseket, akik segítik és irányítják az emberek törekvéseit, gyakran Buddha képviselőjének tekintik, és az életben minden szempontból megfelelően kell viselkedniük. A legújabb híradások viszont azt mutatták be: nem ritka, hogy a szerzetesek olykor illegális drogokat szednek és lányokkal flörtölnek.

Az egyik esetben kilenc szerzetest, köztük egy mélyen tisztelt vezető papot tartóztattak le egy faluban, mert állítólag drogoztak a templomban helyi tizenévesek mellett.

„Még mindig nem tudom elhinni, hogy ez a történet igaz” – mondta egy falusi. „A pap mindig kedves és könyörületes volt. Szerintem a rendőrség és a katonaság csak rágalmazza.”

1422586382020

Az incidens ellenére a falusiak azt mondják, ők továbbra is látogatják a templomot. Narong Chuebuayen doktorandusz, aki régebben maga is szerzetes volt, azt meséli, hogy a buddhista papok általában szegény családokból jönnek, néhányuk nem kapott megfelelő oktatást, vagy nevelést. Van olyan szerzetes is, aki munkanélküli volt, vagy éppen hogy kijött a börtönből.

„Egy szerzetes élete nagyon stresszes. Több mint 200 különböző előírásnak kell megfelelni, ami nagyon megterhel egy átlagembert” – mondta Narong. „Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szerzetesi élet békés, de valójában nem az. Ha mentálisan nem elég erősek, akkor könnyen válhatnak feszültté, így nem meglepő, hogy kábítószerhez vagy egyéb szerekhez nyúlnak. Ezeket könnyű behozni a templomokba, mert senki nem ellenőrzi őket” – tette hozzá.

Narong azt is elmondta, hogy azok, akik drogokhoz nyúlnak, legtöbb esetben már a szerzetesi élet előtt is drogoztak, vagy olyan barátaik voltak, akik használtak szereket. Az is kiderült, hogy a szerzetesek „nagyon gyakran” flörtölnek nőkkel.

A buddhista templomok és a külvilág közti különbségek eltűnőben vannak Thaiföldön a globalizáció hatására. A szerzeteseknek drága okostelefonjuk van, tévét néznek, és autót vesznek maguknak. Persze nem minden szerzetes vesz ebben részt. Maitree Boonmart nyomozó szerint ez nem valami új tendencia a thai társadalomban, csupán egy maroknyi csoport, akik rossz útra tértek.

hymonk111e

A rendőrségnek mindenesetre nehéz dolga van, hiszen a szerzetesek mélyen tisztelt személyek. Az emberek általában nem gyanakszanak rájuk, így nem is érkeznek jelentések a rendőrséghez. A buddhizmust felügyelő nemzeti hivatal igazgatóhelyettese, Chayapol Pongsida azt mondja: a szervezet nem tudja hatékonyan ellenőrizni az egyes papok viselkedését. A buddhista vallás a kegyelemről szól, és befogadja azokat, akik követni akarják a tant, és jó emberré akarnak válni. Nincs hatékony átvilágítási rendszer azzal kapcsolatban, hogy kiből lehet szerzetes Thaiföldön, ahogy a templomokban sem ismerik kellően a szerzetesek múltját.

„A szerzetesek nem különböznek a normális emberektől, de ha egyszer felveszik a buddhista sárga ruhát, magas erkölcsi és etikai normáknak kell megfelelniük. Néhány szerzetes azonban sosem akart e szerint élni, így megmaradnak a közember szintjén” – mondja Chayapol.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez