A cenzúra áldozata lett a Hszi Csin-ping bogár

Egy eddig ismeretlen bogárfajtát a felfedezője a Kínai Népköztársaság elnökéről, Hszi Csin-pingről nevezett el. A cenzorok azonban szó szerint eltaposták a kezdeményezést.

Az állasbogárfélék családjába tartozó új bogárfajtát Kína Hajnan szigetén fedezte fel Cseng-Bin Wang bogárkutató. Aki a Zootaxa nevű állatrendszertani folyóiratban azt írja: a különleges fajt a Kínai Népköztársaság elnökének ajánlja fel, aki egyre erősebbé teszi az országot. A múlt hónapban megjelent lapban aprólékos részletességgel le vannak írva a bogár jellemzői, és új neve is: Hszi Csin-ping.

Wang azt mondta az újságoknak, hogy nagyra becsüli Hszi tetteit Kínában, és a bogarat a kommunista párt vezetője eredményeinek szimbólumaként látja. A Hszi Csin-ping, vagyis rendszertanilag a Rhyzodiastes (Temoana) nagyon ritka faj, és korhadt fával táplálkozik.

„Ez tehát egy metafora, hiszen Hszi Csin-ping is egy olyan személy, akivel az ember csak egyszer egy évszázadban találkozik. A rothadt fa evése pedig a korrupciós ellenőrzéseket jelenti, hiszen a korrupció Kínában fokozatosan eltűnik” – mondta.

xi-jinping_2399584k

Ez mind szép és jó, de a kínai cenzorok az interneten eltávolítottak minden hivatkozást Wang bogaráról – írja a China Digital Times. Az Egyesült Államokban működő weboldal, mely nyomon követi a cenzúrát Kínában, így idézte a hatóságokat: a „bogárkutató Daddy Hszi nevet adta az új bogárfajnak” című cikket töröltük minden egyes honalapon, a hozzá kapcsolódó információkkal együtt. A Daddy Hszi, vagy Hszi Apa elnevezés az elnök beceneve volt egy korábbi propagandahadjárat idején, de azóta nem használják.

Most, ha a kínai közösségi oldalon, a Weibón az új bogárra keresnek a felhasználók, csak azt látják, hogy a „vonatkozó törvények és szabályok alapján” a találatok nem megjeleníthetők.

A Hszi bogár nem az első újonnan felfedezett faj, amelyet államfőről akartak elnevezni. Egy 2012-ben felfedezett aknászpókot (csapóajtó pók) Aptostichus barackobamainak neveztek el Barack Obama amerikai elnök tiszteletére. Egy tengeri csiga 1999-ben a Mandelia mirocornata nevet kapta az egykori dél-afrikai elnök, Nelson Mandela után.

A felfedező Wangot eléggé megrázta a cenzúra.

„Helló! Szeretett Hszi elnök. Ez egy ritka bogár. A faj neve örökre megmarad. Ez egy óriási megtiszteltetés!” – idézi őt a South China Morning Post. Azt mondta, gesztusát szándékosan rágalmazzák, és sokan az interneten büdösbogárnak nevezik a fajt. De ezeknek „nincs kultúrájuk”.

Ráadásként itt van 10 híres emberről elnevezett rovar.

1. Marxella és Marxiana (darazsak), névadó Karl Marx

2. Mirina Konfuciusz (moly), névadó Konfuciusz

3. Orontobia dalailama (moly), névadó a dalai láma

4. Aegomorphus wojtylai (bogár), névadó János Pál pápa

5. Aptostichus barackobamai (pók), névadó Barack Obama

6. Pheidole roosevelti (hangya), névadó Theodore Roosevelt

7. Cheguevaria (bogár), névadó Che Guevara

8. Agathidium rumsfeldi (bogár), névadó Donald Rumsfeld

9. Anophthalmus hitleri (bogár), névadó Adolf Hitler

10. Aptostichus chavezi (pók), névadó Cesar Chavez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez