Terítéken a terror elleni együttműködés is – Moszkvában az amerikai külügyminiszter

Oroszország és az Egyesült Államok együttműködése a világ konfliktusainak rendezésében segíthet átalakítani a kétoldalú kapcsolataikat – jelentette ki pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter.

A politikus orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásai kezdetén beszélt erről Moszkvában. Mint mondta, mindkét ország rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel rendezhető az ukrajnai helyzet. Hozzátette, hogy az ukrán kérdés az előző nap, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben folytatott megbeszélésen is szóba került.

A két politikus és küldöttségük tagjai egyperces csenddel emlékeztek meg a 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás áldozatairól. Szergej Lavrov kifejtette, hogy a dél-franciaországi terrorcselekmény tükrében egyre nagyobb időszerűséget kap egy orosz-amerikai együttműködés a terrorizmus elleni küzdelemben.

A moszkvai külügyek vezetője szólt arról is, hogy a csütörtöki Kerry-Putyin találkozó hasznos volt, és fokozni fogja az orosz-amerikai együttműködés szükségességét a válsághelyzetekben, Szíriában és a Közel-Keleten is. Mint mondta, folytatni kell ezt a párbeszédet, amely hasznos volt, lehetővé teszi a válságkezeléssel kapcsolatos munka aktivizálását, a Szíriával, a Közel-Kelettel összefüggő erőfeszítések aktivizálását.

Kerry a nizzai terrortámadással összefüggésben azt emelte ki, sajnálatos, hogy a különböző külügyi vezetőknek szinte hetente kell már részvétet nyilvánítaniuk a terrortámadások miatt. A terrorizmus egyik legfőbb forrásának, a “terroristák keltetőgépének” nevezte Szíriát.

A tárgyalással egy időben Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Kerry és Vlagyimir Putyin csütörtöki megbeszélésén nem került szóba a közvetlen orosz-amerikai katonai együttműködés kérdése Szíriában. Mint mondta: Szíria ügyében van információcsere a két ország között, de a felek nem közeledtek egy reális együttműködéshez, hogy növeljék a terrorizmus elleni küzdelem hatékonyságát.

Kép: John Kerry (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez