A francia légierő az Iszlám Állam legnagyobb városát, Moszult támadta

Erről Jean-Yves Le Drian hadügyminiszter beszélt a közszolgálati France Info rádióban. Francois Hollande elnök a nizzai terrorakció után azonnal jelezte: az Iszlám Államra Szíriában és Irakban is lecsapnak.

Törökország nemrég közölte: újra megnyílt a repülőtér Incirlikben, ahonnan a NATO gépek támadhatják az Iszlám Államot. Korábban a repülőtér parancsnokát letartóztatták, mert azzal gyanusítják: támogatta a sikertelen puccsot Törökországban.

A szárazföldön az iraki csapatok amerikai támogatással nyomulnak előre Moszul felé. A kétmilliós város az Iszlám Állam legnagyobb zsákmánya volt, már csak azért is, mert bankjában több mint 500 millió dollárt találtak. Amióta a dzsihádista terrorszervezet bevezette a sariát Moszulban, rendszeresek a kivégzések és a csonkítások. Többezer ember menekült el a korábban virágzó városból, ahol a nemzeti és vallási kisebbségek számára lehetetlenné vált az élet.

Az Iszlám Államnak mind nagyobb gondot jelent Moszul védelme. Ez abból is látszik, hogy a helyszínre küldte hadügyminiszterét. Omár, a Csecsen a Moszul környéki harcokban vesztette életét – ahogy erről a dzsihádista szervezet félhivatalos hírügynöksége beszámolt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez