Így készült a moszkvai olimpia macija

A hétvégén derül ki, mely orosz sportolók nem vehetnek részt az idei olimpián Rióban. Szebb napokat is megélt már az orosz sport. Például 36 évvel ezelőtt ilyenkor a moszkvai olimpia már javában folyt. Emlékeznek az emblémájára, Miskára?

Miska egy nagy, de kedves medve, öve az olimpia színeiben pompázik és a csatját az öt karika díszíti. A figurát Viktor Csizsikov álmodta meg. Tulajdonképpen szó szerint – emlékezett vissza a gyermekkönyv illusztrátor az állami napilap, a Roszszijszkaja Gazeta cikkében.

Már 40.000 variációt nézett végig az olimpia bizottság az 1970-es évek második felében, de valahogy egyik medve sem nyerte el a tetszésüket. Ezen a ponton vette kezébe a véletlen a dolgot. Véletlenül találkozott barátjával, az Orosz Művészek Szövetségének elnökével, Csizsikov. A barát elmesélte, nincs megfelelő medve.

Viktor Csizsikov és Miska (Wikimedia Commons)
Viktor Csizsikov és Miska (Wikimedia Commons)

A történelem során inkább agresszív medvékkel jelképezték Oroszországot a karikaturisták. Az olimpiára optimista, szeretetreméltó figurát szerettek volna. Arra is figyelni kellett, nehogy plágiummal vagy az előzőekhez túlzott hasonlósággal vádolják az új emblémát.

Végül az övet viselő medve álmában jelent meg Csizsikovnak. Nem először lepte meg így az ihlet. Tudta, mit kell tennie. Gyorsan lerajzolta az alakot, nehogy elfelejtse. 1977 augusztusában 64 változat volt versenyben egy moszkvai kiállításon, ahol Csizsikov Miskája lett a befutó.

Összességében 2000 rubelt kapott a ma már világhírű rajzért Csizsikov. Összehasonlításul, akkoriban 120 rubel volt az átlag havi bér.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez