Újabb sikerek elé néz a HTCC Marokkóban

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) még 2013-ban nyitotta meg első képviseletét – akkor még csak Marokkóban. Azóta sikert sikerre halmozva nőtt a helyszínek száma, a Dubai ház 2015-ös megnyitásával már kilenc országban vannak jelen.

Idén április végén ötödik alkalommal rendezték meg a marokkói Marrákesben Afrika legnagyobb repülős seregszemléjét, a Marrakech Airshow-t, amelyen a HTCC segítségével magyar cégek is részt vettek – mesélt nekünk Kutasi Szabolcs, a HTCC kereskedelemfejlesztési igazgatója. Magyarok tervezhetik – és reményeink szerint majd építhetik is – például a tizniti repülőtér új épületét, de kint volt a kiállításon a Puli Space is. Az ötnapos program első felében Marokkó legnagyobb városában, Casablancában vettek részt üzleti és kulturális programokon a magyar üzletemberek, később elutaztak a Dél kapujába, Dakhlába, ahol a helyi agrárkamara által szervezett kiállításon folytathatták a helyi kapcsolatok építését.

Júniusban ismét útnak indult Marokkóba a HTCC. A delegációban a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ öt szakértője mellett tíz olyan magyar üzletember vett részt, akik vették a bátorságot, hogy Marokkó egy eddig kevéssé ismert, de sok lehetőséget kínáló régiójában próbáljanak szerencsét. A magyar küldöttség tagjai számos területet képviseltek – az energetikától egészen az élelmiszeriparig és a mezőgazdaságig. Az út eredményei pedig kézzelfoghatóak. A magyarok számos olyan potenciális partnerrel találkoztak, akivel együtt megkezdhetik a kapcsolatok építését, fejlesztését. Több együttműködési megállapodás született, sőt, sor került üzletkötésre is – egy marokkói üzletember már meg is rendelt jelentős mennyiséget egy olyan magyar termékből, gyökéritatóból, amellyel sokkal könnyebbé tehetik a termelést a száraz sivatagi körülmények közt.

Ilyen és ehhez hasonló nagysikerű utak járultak hozzá ahhoz, hogy a HTCC kiváló kapcsolati hálót tudott kiépíteni a régióban. A 2013 óta tartó jelenlét rengeteg tapasztalatot és ismeretséget hozott a HTCC-nek, mellyel megalapozták jövőjüket Marokkóban.

„Az eddigi eredmények pedig arra engednek minket következtetni, hogy további jelentős sikereket fogunk elérni, melyekhez – az eddigieken túl – komolyabb támogatást is kaphatunk a jövőben” – mondta el Kutasi Szabolcs.

Fotó: a magyar delegációja júniusban Marokkóban

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez