Letartóztatták a kislányokkal közösülő HIV-pozitív szexmunkást

Eric Aniva letartóztatására azután került sor, miután nemrég interjút készített vele a BBC egyik riportere. Ed Butler azért utazott Malawiba, hogy a világ elé tárja, milyen szörnyű szexuális szertartásokon kell átesniük az országban élő kislányoknak ahhoz, hogy a szüleik mielőbb férjhez adhassák őket. A lányokat szextáborokba küldik, majd felnőtt férfiakkal kell hálniuk, hogy a közösségük szemében felnőtt nővé váljanak. Eric Aniva is azok közé a férfiak közé tartozott, akik pénzért vették el a tizenéves lányok ártatlanságát.

A világszerte hatalmas vihart kavaró riport után Malawi elnöke, Peter Mutharika személyesen adott utasítást a rendőrségnek, hogy fogják el Eric Anivát. A „hiénaként” elhíresült férfi több mint száz, 10 és 13 év közötti kislány szüzességet vette már el szexuális szertartások során. A vele készült interjúban pedig bevallotta: HIV-pozitív, a szertartásokon pedig nem használt óvszert. Az őt felbérelő szülőknek nem tett említést egészségügyi állapotáról. Bár sokan tudtak betegségről, senki sem avatkozott közbe. Mutharika elnök ezért teljeskörű vizsgálatot rendelt el. Utasításba adta a rendőrségnek a kislányok és szüleik felkutatását, illetve az Anivához hasonló szexmunkások letartóztatását és felelőségre vonását is.

Az elnök emellett hangsúlyozta, hogy az ilyen és az ehhez hasonló borzalmas szokások többé nem elfogadhatók, mivel rossz fényben tüntetik fel az országot, komoly kárt okozva Malawi nemzetközi megítélésének.

Civil és segélyszervezetek korábban többször is megpróbálták felhívni a világ figyelmét ezekre a borzalmas ősi afrikai szokásokra és arra is, hogy a járványszerű nemi betegségek, különösen a HIV terjedésében nagy szerepet játszanak ezek az értelmetlen szexuális szertartások, szokások is, de hiába. A világ nem igazán vett tudomást ezekről, az afrikai kormányokat sem izgatta a téma. Ezzel is magyarázható, hogy Afrikában mindmáig fennmaradtak ezek a borzasztó tradíciók.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez