Meghalt az első egyiptomi tudományos Nobel-díjas

Az 1999-es kémiai Nobel-díjas Ahmed Zewail egy kis Nílus-menti faluban született és az Egyesült Államok első közel-keleti tudományos megbízottjaként is dolgozott.

Ahmed Zewail egyiptomi-amerikai vegyész, a pasadenai Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója, az úgynevezett femtokémia (ultragyors – femtoszekundumos – jelenségek vizsgálata) úttörője 70 évesen halt meg kedden az Egyesült Államokban. Halálának pontos okát egyelőre nem tudják. San Marinóban, Los Angeles egyik tehetős elővárosában élt.

A Nobel-díjas tudós a Nílus deltájának egyik kis falujában, Damanhurban született, Kairótól 190 kilométerre északra. Tanulmányait az alexandriai egyetemen végezte, majd az Egyesült Államokba költözött, és a Caltechnél helyezkedett el.

Ő az első egyiptomi, aki tudományos területen végzett tevékenységért kapott Nobel-díjat. A kémiai kategóriában 1999-ben egyedüliként nyerte el a rangos elismerést a kémiai reakciók ultragyors spektroszkópos tanulmányozása terén elért eredményeiért.

Eljárását a világ leggyorsabb fényképészeti módszerének is nevezik. A Zewail-módszer segítségével úgy tanulmányozhatók a kémiai reakciók, mint amikor lassított felvételen újrajátsszák egy futballmérkőzés legérdekesebb pillanatait, hogy azt minden részletében alaposan megfigyelhesse a néző. E módszerrel megérthető, ellenőrizhető, átalakítható vagy akár irányítható is a kémiai reakció.

Ahmed Zewail mintegy 600 tudományos közleményt és 16 könyvet publikált, az ő nevéhez fűződik egy új kutatási terület, a négydimenziós elektronmikroszkópia is. A tudós 1982-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot az egyiptomi mellé. Obama elnök 2009 áprilisában kinevezte tudományos és technológiai tanácsadó testületébe és még ugyanazon év novemberében az Egyesült Államok első közel-keleti tudományos megbízottjává. 2013-ban az ENSZ tudományos tanácsadó testületének tagja lett. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök példaképnek nevezte a Nobel-díjas tudóst. A kairói média szerint Zewailt Egyiptomban temetik el.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez