A tálibok követték el a kórház elleni merényletet Pakisztánban – már több, mint 70 halott van

A pakisztáni tálibok egyik frakciója azt közölte, hogy ők állnak a kvettai kórházi robbantás mögött. Az öngyilkos merénylő több mint 70 embert gyilkolt meg.

A sebesültek száma 120 körül van. A támadás célpontja az a tömeg volt, amelyik egy ismert jogász búcsúztatására gyűlt össze. Pakisztánban a kórházakat még a háborúskodó felek is tiszteletben szokták tartani, ezért is tartotta emlékülését az ügyvédi kamara éppen egy kórházban.

A halottak között 30 jogász és újságírók is vannak. A beludzsisztáni ügyvédi kamara elnökét, akinek a búcsúztatásán vettek részt, ugyanaz a tálib frakció, a Dzsamaat-ul-Ahrar gyilkolta meg, amelyik most robbantott. Őt lelőtték, úton a munkahelye felé.  A csoport volt a felelős azért a merényletért is, amelyben ugyancsak több mint 70 ember vesztette életét húsvétkor egy parkban, köztük sok gyerek.

Beludzsisztánban, Pakisztán legszegényebb tartományában régóta aktívak a lázadók. Az elmúlt hetekben sok embert öltek meg, köztük jogászokat. Beludzsisztán lakói részben a szomszédos Afganisztán, illetve Irán lakóival rokonok és számtalan vallási és törzsi ellentét állítja őket szembe egymással. Sok a síita ebben a tartományban. A fanatikus tálibok őket is eretneknek vagy hitetlennek tekintik. Rendszeresek a merényletek a síita kegyhelyek ellen.

A mai, kvettai kórházi robbantás után Nawaz Sharif miniszterelnök és Raheel Sharif vezérkari főnök a városba utazott, hogy tárgyaljanak a biztonságért felelős hivatalnokokkal. Holnapra sztrájkot hirdettek a jogászok az egész országra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez