Kelet-európai munkaerő-blues: jöjj vissza hozzám

21 közép-és kelet-európai egykori szocialista ország 7%-os GDP-növekedést veszített a XXI. században amiatt, hogy a legaktívabb fiatal munkaerő nagy számban távozott nyugati irányba. A többség sosem jön vissza. Ezt a kínos tendenciát az IMF jelentés tartalmazza, mely borús jóslattal is szolgál: a következő 14 évben 9% is lehet ez a GDP veszteség.

Különösen sokat veszítettek a balti államok, melyek korábban a Szovjetunióhoz tartoztak. A függetlenség egyben hatalmas munkaerőexportot is jelentett. Ezt fokozta a 2008-as pénzügyi válság, mely újabb tömeges kivándorláshoz vezetett. A helyzet annál is szomorúbb, mert minden közép-kelet-európai országban rosszak a demográfiai mutatók is. Lettországban ezért előkapták a Jackson 5 régi slágerét: I Want You Back – dalolta Michael Jackson és négy testvére. Ugyanilyen programot hirdetett meg a többi balti állam. Lengyelország, Románia és Magyarország hasonlóképp. A diaszpóra olyan növekedési forrás lehet, melyet eddig nem használtunk ki – mondta a Danske Bank litván szakértője a Bloomberg tudósítójának Vilniusban.
Persze a programokhoz pénz kellene: Nyugaton lényegesen magasabbak a fizetések és jobbak a munkakörülmények. Változás van viszont abban, hogy Európa nyugati felén egyre kevésbé szívesen látottak a keleti bevándorlók. A Brexit népszavazás a felszínre hozta az ellenérzéseket Nagy-Britanniában, ahol elsősorban a lengyel munkavállalókra irányul az idegengyűlölet. De a fő feladat .a 21 közép-  és kelet-európai állam vezetőire vár: nekik kell visszacsalogatniuk a kivándorolt milliókat. Hogyan? Szép szavakkal? Pénzzel? Egyelőre mindenki csak ott tart még, hogy fájlalja a tömeges kivándorlást: I Was Blind to Let You Go – énekelte a Jackson 5 1969-ben. Vak voltam, hogy hagytalak elmenni! I Need One more Chance! Adj még egy esélyt! Kérdés persze, hogy a kivándorló fiatalok meghallgatják-e a bluest daloló kormányokat a közép- és kelet-európai régióban?
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez