Miért szúrt agyon Allahu Akbár felkiáltással egy brit nőt egy francia férfi Ausztráliában?

A választ még keresik az ausztrál rendőrök. A legkézenfekvőbbnek tűnő okot azonban már kizárták.

A 21 éves Mia Ayliffe-Chung Nagy-Britanniából érkezett Ausztráliába. Egy turistaszállón halt meg kedden este Queensland államban, a trópusi várostól, Townsville-től délre. Egy francia férfi késelte meg, miközben azt kiabálta: Allahu Akbár. A támadásból jutott a lány egyik honfitársának is –  a 30 éves brit férfi kritikus állapotban fekszik a kórházban.

A rendőrök egyből a gyilkos politikai hátterét kezdték vizsgálni. Most azt mondják: semmi bizonyíték nincs arra, hogy a 29 éves férfi radikalizálódott, vagy bármilyen politikai ideológia befolyása alatt állt volna. Érvényes turistavízummal tartózkodott Ausztráliában, és semmilyen kapcsolatot nem sikerült találni közte és az Iszlám Állam vagy más terrorista szervezet között. Azt viszont már tudják, hogy marihuanát szívott, mielőtt kést rántott volna.

“A nyomozás jelenlegi stádiumában abszolút nincs, ismétlem, abszolút nincs jele annak, hogy az ügyben bármilyen szélsőséges radikalizálódásnak vagy politikai indítéknak szerepe lett volna” – idézi a helyi rendőrkapitányt a Reuters hírügynökség.

Ausztráliában 2014 óta emelt szintű készültség van érvényben, a kormány az ottani iszlamisták támadásaitól tart. A hatóságok azt közölték, hogy több összeesküvést ia meghiúsítottak az elmúlt években.

Hogy a brit lányt miért szúrták le, azt egyelőre nem tudják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez