Gyilkoltak az emberei – kirúgták a rendőrfőnököt Mexikóban

Szándékos és szükségtelen emberöléssel, bizonyítékok meghamisításával gyanúsítanak rendőröket egy tavaly tavaszi rajtaütés kapcsán Mexikóban. Miután egyre többen követelnek átlátható és alapos vizsgálatot, a szövetségi rendőrfőnököt menesztették.

Mexikói rendőrök még tavaly májusban ütöttek rajta egy ranchon Michoacan államban, az ország nyugati részén, ahol a legerőszakosabb háború folyik a drogkartellek között. Az akcióban egy rendőrtiszt és 42 civil halt meg – az utóbbiak egy drogkartell feltételezett tagjai voltak. A körülmények meglehetősen homályosak és emberi jogi szervezetek szerint ugyancsak gyanúsak.

A rendőrök azt állítják, hogy önvédelemből nyitottak tüzet. Az áldozatok magas száma azonban már kezdetben kérdéseket vetett fel. A mexikói nemzeti emberi jogi bizottság már jó ideje próbálja kideríteni, mi és hogyan történt valójában, és érdekes megállapításokra jutott.

Azzal vádolja most a rendőröket, hogy ők helyeztek fegyvereket a meggyilkolt emberek több mint felének a kezébe, hogy a saját verziójukat igazolják. És el is mozdították a holttesteket ugyanebből a célból. A szövetségi rendőrfőkapitány, Enrique Galindo ezt tagadta, és azt állította: arányos erőt használtak a talpig felfegyverkezett bűnözőkkel szemben.

Az emberi jogi bizottság vizsgálatának eredményeiről készült jelentés azonban mást állít. Konkrétan a következőket: a műveletben egy Black Hawk helikoptert is bevetettek, ez  4 ezer lövedéket lőtt ki a ranchra. Az összesen 42 megölt feltételezett bandatagból öttel a helikoptertámadás végzett, 22-őt önkényesen gyilkoltak meg a rendőrök, 15 pedig tisztázatlan körülmények között  lelte halálát. Két holttestet elégettek a rendőrök, két gyanúsítottak pedig megkínoztak, miután elfogták őket. A rendőrök végül áthelyezték a holttesteket és a fegyvereket, hogy fedezzék a szándékos gyilkosságokat.

A rendőrfőnöknek azért kell távoznia, hogy lehetővé váljon a pártatlan vizsgálat –  közölte Enrique Pena Nieto elnök.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez