Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kínai nagykövetségen Kirgizisztánban

Egy ember meghalt és legkevesebb három megsebesült amikor egy Mitsubishi áttörte a kínai nagykövetség épületének védelmi rendszerét és felrobbant az udvaron Biskekben.

Az áldozat és a sebesültek mind kirgiz állampolgárok – sietett közölni Kirgizisztán miniszterelnök-helyettese. A kínai nagykövetség jó messzire van a várostól és jól meg van erősítve.

Kirgizisztánban jelentős ujgur kisebbség él

A terrorelhárítás valószínűnek tartja, hogy a merénylő az ujgur kisebbséghez tartozott Kirgizisztánban. Az iszlámot követő ujgurok nagy számban élnek Kína határtartományában, Hszincsiangban. Valaha ők alkották a többséget, de mára már a kínaiak többen vannak, és valamennyi fontos pozíciót ők töltik be a politikában vagy a gazdaságban, a fegyveres erőkről már nem is beszélve.

Néhány éve az ujgur ellenállás támadja a kínai rendőrséget a határtartományban. Urumcsiban, a tartomány fővárosában nem ritka a késeléses támadás a kínaiak ellen. A kínai hatóságok igen kemény eszközökkel tartják fenn a rendet Hszincsiangban, ahova külföldi újságíró csak különleges engedéllyel teheti be a lábát.

Peking szerint az ujgur ellenállók iszlamista terroristák. Régebben csak a tartományon belül támadtak kínai célpontokat, de később a Mennyei Birodalom más tartományait sem kímélték az ujgur fegyveresek. Késekkel és ócska pisztolyokkal felszerelve valóságos vérengzést rendeztek egy dél-kínai pályaudvaron. Azért utaztak oda, mert külföldre akartak menni.

Pakisztánban az Al-Kaidának külön ujgur dandára van. Ők támadták meg például Karachi repülőterét. Az Iszlám Államnak is vannak ujgur dzsihádharcosai. Peking szorosan együttműködik Moszkvával az iszlamista terrorizmus elleni harcban. Az egykori Szovjetunió területén eddig nem érte iszlamista támadás a kínai érdekeket. A mostani öngyilkos merénylet Kirgizisztán fővárosában azt mutatja, hogy immár Kína is az iszlamista terror célkeresztjébe került, az ország határain túl is.

Fotó: RFE/RL

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez