Leszámolnak a bulvárral a kínai tévékben

Meg akarja “tisztítani” a kínai televíziós csatornákat a “nyugati életstílust” népszerűsítő tartalmaktól, a szórakoztatóipar celebjeiről szóló pletykáktól, a bulvárhírektől – erre vonatkozóan új rendelkezést adott ki kedden körlevelében az állami médiafelügyelet (SAPPRFT).

A hatóság indoklásában arra hivatkozik, szeretné elkerülni, hogy a szórakoztató műsorok a klasszikus kínai irodalom értékeit mellőzve a nyugati életmódot népszerűsítsék. Úgy vélik, egyes műsoron lévő programokból hiányzik a “pozitív energia” és a helyes értékrend, és esztétikailag is gyenge ízlésről tanúskodnak.

A médiafelügyelet konkrétan is kifejezte: megtiltják az olyan műsorok sugárzását, amelyek az egyik napról a másikra történő meggazdagodást, az önzést és a trükkös gyarapodást állítják példának, a gazdagságot és az élvezetek öncélú hajszolását népszerűsítik; a popsztárok, a gazdagok, az internetes celebek iránti rajongásra ösztönöznek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy miközben a műsorszolgáltatóknak tartózkodniuk kell a színészek, énekesek és más hírességek magánéletének nyilvános kitárgyalásától, arra is ügyelniük kell, hogy ne tegyék nevetség tárgyává a hagyományos kínai értékeket vagy például a mondabeli hősöket.

Azokat az intézményeket, amelyek nem tartják be a szabályokat, meg fogják büntetni, működésüket felfüggeszthetik vagy akár gyártási engedélyüket is visszavonhatják. Egyúttal nem részesülhetnek az állam vagy más szervezetek által adományozott díjakban, elismerésekben. Az intézkedés betartása érdekében meg kell szigorítani az iparág teljes folyamatának ellenőrzését – hangsúlyozta a felügyeleti hatóság.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez