Kémkedés szövetségesek között, avagy mit keresett Amerika az Élysée-palotában?

Maguk egész jók – mondta mérgesen az NSA főnöke a francia hírszerzés informatikai igazgatójának. Bernard Barbier azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy aziránt érdeklődjön: hogyan került amerikai kémprogram (malware) az Élysée-palota rendszerébe?

Korábban azt hitték, hogy az izraeli hírszerzés hackelte meg a francia elnöki palota rendszerét. Aztán Barbier úr munkatársai, vagyis a DGSE emberei kiderítették: az NSA a felelős mindenért. Edward Snowden azután leleplezte az egész rendszert.

Most a franciák közzétették a maguk verzióját – számolt be a Le Monde. Sárközy elnök észrevette, hogy Líbia kapcsán túlságosan is jól értesült a nagy szövetséges. Amerika azután érdeklődött, hogy milyen is volt Kadhafi líbiai elnök és Sárközy kapcsolata. Kadhafi kedvenc fia ugyanis azt állította: 5 millió euróval támogatták Sárközy elnökválasztási kampányát 2007-ben. Szaif al-Iszlam Kadhafi ezzel a bejelentéssel alighanem aláírta a 42 éves rendszer halálos ítéletét. Sárközy Kadhafi nagy barátjából fő-fő ellenfelévé vált. Persze Amerika nemcsak eziránt érdeklődött. Franciaországban épp akkor zajlott a 2012-es elnökválasztási kampány. Washingtonban szerették volna tudni, hogy mire számítsanak.

Barbier úr, aki a DGSE informatikai igazgatója volt, azt sem hallgatja el: a franciák sem mulasztották el, hogy a szövetségesek titkai után kutassanak. Amerikát nem vették célba, mert sejtették: túl nagy a lebukás veszélye. Ám Kanada már nem jelentett gondot. Kémprogramot (malware) telepítettek az ottawai kormány rendszerébe. Mindenről, vagy majdnem mindenről tudtak, amit a kanadai kormány tervez vagy végez. Ez persze a múlt, de a titkosszolgálati főnök beszámolója, mely a Youtube-ra is felkerült, nemigen hagy kétséget: minden ígéret ellenére a legjobb szövetségesek is állandóan kémkednek egymás után, mert ebben a szakmában senki nem bízik senkiben.

Kép: Az Élysée-palota (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez