Brüsszel tovább tárgyal Washingtonnal a szabadkereskedelmi szerződésről

Erről beszélt Hangcsouban Jean-Claude Juncker. Júniusban az uniós csúcson megkérdeztem a résztvevőket: mi a véleményük a szabadkereskedelmi szerződésről? Mindenki mellette volt. Egyhangúan támogatták a szabadkereskedelmi szerződés megkötését – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke Hangcsouban, ahol a G20 csúcson az EU is teljes jogú résztvevő.

Ha létrejönne a szabadkereskedelmi szerződés, akkor ez új lendületet adna az Uniónak – hangsúlyozta Juncker. A munkanélküliség csökkentése szempontjából is nagy jelentőségű lenne, ha az Egyesült Államok és Európa egységes piacot alkotna. Minthogy Kanadával már van szabadkereskedelmi egyezménye az Európai Uniónak, így olyan egységes piac jönne létre, mely a világ GDP-jének mintegy a felét állítja elő.

A szerződést az EU kezdeményezte, hogy árui könnyebben bejuthassanak a hatalmas amerikai piacra – emlékeztetett a francia Le Monde. A tárgyalások 2013 nyarán kezdődtek el és a tervek szerint az év végéig kellene eredményt hozniuk, hogy Obama elnök még aláírhassa a szerződést. Hollande francia elnök nemrég kétségeit fejezte ki, hogy ez lehetséges-e. A francia külkereskedelmi miniszter pedig egyenesen arra utalt, hogy Párizs kérni fogja a tárgyalások felfüggesztését. Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter, aki a szociáldemokraták vezére, szintén kijelentette: a tárgyalások holtpontra jutottak. Merkel kancellár viszont amellett van, hogy a tárgyalásokat folytatni kell, mert ez Európa érdeke.

Jövőre választások lesznek Franciaországban és Németországban. A közvélemény jelentős része ellenséges a szerződéssel szemben. Ennek részben az az oka, hogy jóformán semmit nem lehet megtudni róla. A multik az óceán mindkét oldalán hívei a szerződésnek, hiszen Amerika, Kanada és az EU lakossága együtt is kisebb, mint a dinamikusan fejlődő Kínáé vagy Indiáé. A G20-as csúcson tehát ez is téma lesz, hiszen a fő cél az, hogy lendületet adjanak a globális gazdaságnak, melynek állapota sok területen aggodalomra ad okot. A kétnapos csúcs után talán többet tudunk majd arról, hogy milyen irányban indul el a globális gazdaság, melynek meghatározó hatása van az olyan kicsi és nyitott gazdaságokra, mint Magyarország.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez