Nem tudtak megegyezni a tűzszünetről az amerikaiak és az oroszok

Kudarcba fulladtak hétfőn az amerikai és az orosz külügyminiszter közötti egyeztetések a szíriai tűzszüneti megállapodásról. A sikertelen tárgyalás után néhány órával a két ország elnöke is informális megbeszélést folytatott egymással.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-csúcstalálkozónak otthont adó Hangcsouban tárgyalt, de nem tudott áttörést elérni és megállapodni Szíria ügyében, s továbbra is nézetkülönbségek vannak a felek között.

A Fehér Ház nem sokkal később azt közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tartott informális találkozót a kelet-kínai metropoliszban.

Közben pokolgépek robbantak hétfőn egy időben kormányzati épületeknél és katonai létesítményeknél több szíriai városban – közölte az állami televízió.

A beszámoló szerint robbanások voltak a tengerparti Tartuszban, Homsz tartomány székhelyén, továbbá a főváros, Damaszkusz külterületein, valamint az északkeleti el-Haszeke városban.

Homsz tartomány kormányzója azt mondta, hogy autóba rejtett pokolgép robbant egy katonai ellenőrzőpontnál a terület azonos nevű székhelyén, Homszban, két katona meghalt, négy másik pedig súlyosan megsebesült. A többi helyszínen elkövetett robbantások áldozatairól egyelőre nem érkeztek hírek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet ezzel egy időben azt közölte, hogy robbanásokról érkeztek hírek az északkelet-szíriai Kamisli városából is.

Kép: Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez