Kalapács alá került Arafat Mercije

Több mint 10 éve állt egy garázsban a 2004-ben elhunyt palesztin vezető kocsija. Most árverésre dobták. Hogy mennyiért ütötték le, nem tudni, csak azt, hogy drágán.

Muhammad al-Safai egy cég vezérigazgatója Ciszjordániában. És mostantól Jasszer Arafat régi Mercijének új tulajdonosa.

Rajong az öreg kocsikért, azt mondja, ez volt a legizgalmasabb vásárlása. Nem az autó kora vagy más paraméterei, hanem az egykori tulajdonos személye miatt.

Az aukciót a Palesztin Hatóság szervezte. A garázsból több mint 10 év után kikerült 1998-as S600-as egyébként nem kifejezetten a Palesztin Felszabadítási Szervezet néhai elnökének személyes autója volt – de Arafatot a sofőrje gyakran ebben utaztatta, amikor a politikus Ciszjordániát járta. Konvojba is rendszeresen betették.

A PFSZ vezetőjének halála után ráfért volna némi javítás a kocsira, erre azonban nem futotta a Palesztin Hatóságnak. Így hát nem rótta többé az utakat a Merci. Mostanáig. Az új tulajdonos azonban vissza akarja adni a régi fényét, és sokak által osztott Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy büszke az új szerzeményére, olyan formába hozza majd, amilyent megérdemel, és ígéri: jobban gondját viseli majd, mint azt bármely múzeum tenné.

merci

Jasszer Arafat a világpolitika színpadán nagyon is megosztó szereplő volt, a palesztinok közül viszont sokan szerették. Négy évtizeden át küzdött egy önálló palesztin államért. 1994-ben Simón Peresz és Jichák Rabin volt izraeli kormányfőkkel együtt Nobel-békedíjat kapott. Nevéhez mindazonáltal két intifáda, az izraeli megszállás elleni palesztin népfelkelés fűződik: az első 1987-től 1993-ig tartott, a második pedig 2000-ben kezdődött és még ma sincs vége.

Arafat temetésén kaotikus jelenetek voltak, annyian akartak közel jutni a koporsójához Ramalláhban, hogy csaknem fél óráig tartott, amíg a holttestet szállító helikopter ajtaját ki tudták nyitni, hogy át tudják tenni kocsira a koporsót. Sokan állították, hogy a volt palesztin vezetőt megmérgezték. Özvegye három évvel ezelőtt exhumáltatta és Svájcban megvizsgáltatta a maradványokat – az igazságügyi orvosszakértők a radioaktív polóniumból a normál érték 18-szorosá találták bennük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez