Megnyugodhatunk: a panda már nem veszélyeztetett állat

Jó hír a pandarajongóknak. Szakértők szerint az óriáspanda már nem veszélyeztetett faj, bár még mindig nincs vége a megpróbáltatásoknak.

Az Ázsián kívül is igen népszerű, ennivaló lény besorolása megváltozott: „veszélyeztetettből” „sebezhető” kategóriába került. Az óriáspanda, mely Kína egyik jelképe, a rengeteg emberi erőfeszítésnek hála érte el ezt az eredményt.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint ez azt tükrözi, hogy az állat egyre nagyobb számban van jelen Dél-Kínában. A vadon élő populáció száma 2014-ben 1864-re nőtt. 2004-ben még 1596 pandát számoltak. A szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy Kínában sok munkával visszaszorították az orrvadászatot és bővítették az állatok élőterét.

A kínai kormány és nemzetközi csoportok évtizedeken át dolgoztak, hogy megmentsék a fajt, és ennek óriási költségei voltak. Emiatt sokan kritizálták az erőfeszítést, mivel abból a pénzből szerintük más állatokat is meg lehetett volna menteni a kihalástól.

Bár a kínai állam törekvései hatásosnak bizonyultak, a szakértők szerint a harcnak nincs vége, mivel az a bambuszerdők pusztulása a jövőben tovább fenyegeti a pandák létét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez