Óriáspanda-rekord Kínában

Ma 1864 óriáspanda él Kínában, 268-cal több, mint tíz évvel ezelőtt – állapítja meg egy most kiadott jelentés Pekingben. Kína tehát nyugodtan folytathatja a panda-diplomáciát: máshol összesen 42 óriáspanda él 12 országban.

Harminc éve kezdődött a panda-program, amely Kína egyedülálló medvefajtáját nemzeti szimbólumnak tekinti, és igyekszik megtartani, sőt növelni a pandaállományt. Ennek megfelelően az állatkertekben született pandamedvék egy részét visszaküldik az őserdőbe, ahol megtalálhatják a természetes táplálékukat, a bambuszt. Szecsuán tartomány fővárosa, Csengtu mellett van a nagy panda-vadaspark, ahonnan az országos programot irányítják. Itt a pandagondozók nem félnek az állatoktól, pedig azok akár 180 centiméteres magasságra is megnőnek, és a súlyuk meghaladja a száz kilót. Hat ujja van a pandamedvének, amely szinte kizárólag Délnyugat-Kínában él.

Kína a diplomáciai kapcsolatok javítása érdekében gyakran adott egy-egy pandamedvét egy külföldi állatkertnek. Ma már ez inkább a múlt, hiszen Peking diplomáciai elszigeteltsége, amely Mao elnök uralkodása idején fennállt, végképp megszűnt. Ma 375 pandát nevelnek Csengtu nagy medvefarmján, melynek területét jelentősen megnövelték. A 375 pandamedvéből 166 a hím és 209 a nőstény. A szülés komoly gond, és ezért minden egyes egészséges pandamedve világrajötte ma is örömünnep az állatbarátok számára az egész világon. A világ természetvédelmi alapja, a WWF üdvözölte a kínai eredményt. Különösen azt, hogy 2,58 millió hektárra növelték a pandák életterét. Az óriáspanda-állomány kihalásától tehát nem kell tartani, pedig harminc évvel ezelőtt – a panda-program kezdetén – ez még reális veszély volt Kínában, ahol a nemzeti szimbólumnak számító óriáspandák száma most rekordot döntött.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez