Megfejtették a pandák nyelvét a tudósok

Az öt év kutatás eredményeként 13 különböző kifejezés jelentését ismerjük már.

Ha egy bébipanda azt hallatja, hogy wow-wow, akkor boldogtalan. Vagy legalábbis valami baja van. De ha azt halljuk tőle, hogy dzsí-dzsí, akkor tudhatjuk, hogy éppen éhes, és azt kéri a mamájától, hogy etesse meg.

Kínában, Szecsuán tartomány egyik természetvédelmi területén öt éven át tanulmányozták a pandák beszédét kínai tudósok. Sok mindent sikerült is dekódolniuk. Azt mondják: ha egy hím béget, mint a birkák, akkor udvarol. És ha bejön a nősténynek, akkor az csipogásszerű hanggal adja tudtára a hajlandóságát.

A tudósok annyira meglepődtek ezeken a hangokon, hogy néha már azt sem tudták: madarakat, birkákat vagy kutyákat tanulmányoznak-e – mondja a Hiszinhua hírügynökségnek az óriáspandák megmentésével foglalkozó kutató központ igazgatója. Az ő munkatársai végezték a munkát.

Amely úgy folyt, hogy minden lehetséges helyzetben rögzítették a pandák hangját. Amikor ettek, amikor harcoltak, amikor randiztak vagy éppen a kicsinyeiket kényeztették. Aztán ezeket a felvételeket tanulmányozták. Ez most segíteni fog nekik a veszélyeztetett állatok megvédésében, főként a vadonban – remélik. Máris egy panda”fordító” létrehozásán dolgoznak, a hangfelismerő technológiát hívják segítségül ehhez.

Vadon ma már csak 1800 óriáspanda él, mind Kínában. Természetvédelmi területeken és állatkertekben mindössze további 300 panda van az egész világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez