Barbie baba kémkedik?

Hello Barbie! – tavaly óta beszélgetni lehet a világ talán legnépszerűbb babájával. Csakhogy a beszélgetést a cég megfigyelheti és az adatait elraktározhatja.

Ez pedig sérti a 13 év alatti gyermekek jogait. Ezért az amerikai bíróság 250 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélte a gyártó céget. Nemcsak a Mattelnek kell fizetnie a kínos ügyben, hanem például a Viacomnak is, mely a Nickelodeon televíziós csatornát üzemelteti. Ők is megfigyelték a felhasználókat, vagyis a gyerekeket. Nekik félmillió dollárt kell leperkálniuk.

A szülők eddig nyugodtan üldögélhettek, ha a gyerek Barbie babával trécselt, de ezek után sokan nyugtalanok lehetnek: vajon milyen információkat kapott meg a cég? Surveillance Barbie-nak, vagyis fegyőr babának nevezték el a népszerű figurát azok, akik szerint az internetkapcsolat általános megfigyelési rendszert eredményez. Ez már egészen kisgyerekkorban megkezdődik.

“És nem sejthetem, mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg” – írta József Attila, akinek az internetről nemigen lehetett fogalma. A jogvédők szerint viszont ugyanez a helyzet: a Nagy Testvér figyel a világhálón át! A vizsgálatot lefolytató New York-i ügyészség azt ígéri: szemmel tartja Barbie babát! Ha kémkedik és gyűjti a gyerekek adatait, akkor újra lecsapnak rá.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez