New York-ot is elérte a baltimore-i tüntetéshullám

A baltimore-i tüntetésekkel szemben New York-ban békésebben zajlott a rendőri brutalitás elleni tiltakozás. A megmozdulás végére azonban ott is elszabadultak az indulatok, többeket letartóztatott a rendőrség.

Az újabb tüntetéshullámot Freddie Gray ügye indította el, aki rendőri őrizetben halt meg a múlt héten. Baltimore-ban ezután napi szinten voltak tüntetések, melyek végül zavargásba torkolltak, az internetet pedig elárasztották a különböző felvételek és képek a város poszt-apokaliptikussá vált utcáiról. A pattanásig feszült helyzet miatt pedig kijárási tilalmat is bevezettek, erről itt írtunk részletesebben.

New York-ban pedig – a békés megmozdulás ellenére – rohamrendőröket vezényeltek az utcára és bejelentették, hogy amennyiben a tömeg zavarni fogja a közlekedést, a rendőrség be fog avatkozni. A tüntetést ugyanaz az egyesület szervezte, amelyik még tavaly decemberben 20-50 ezer emberrel elfoglalta a Brooklyn-hidat. A Millions March NYC nevű szervezet akkor Eric Garner miatt hívta az embereket az utcára, a férfit egy rendőrségi intézkedés során fojtogatták, végül meg is halt a brutális bánásmód következtében.

Jelenleg körülbelül harminc ember van rendőri őrizetben. A letartóztatások közben a tömeg azt skandálta: “az egész világ figyel.”

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez