Kijárási tilalom Baltimore-ban egy pokoli éjszaka után

Este tíz és hajnali öt között kijárási tilalom lesz Baltimore városában- közölte a milliós város polgármestere. Tegnap temették a rendőri brutalitás áldozatát egy 25 éves fekete férfit, és utána elszabadult a pokol a város észak-nyugati szegény negyedében.

A 25 éves Freddie Grey azért halt meg, mert a rendőrök olyan brutálisan bilincselték meg, hogy közben eltörték a nyakcsigolyáját. Azonnal kórházba kellett volna szállítani, de a rendőrök késlekedtek, és ez okozta a fekete fiatalember halálát. Freddie Greynél kés volt, és ezért tartóztatták le a rendőrök. Hat rendőrt felfüggesztettek az állásából, de kapják a fizetésüket. Tavaly Ferguson városában lőttek le egy fekete fiatalembert, mert azt hitték, hogy fegyver van nála. Akkor is zavargás következett különösen azután, hogy a fehér rendőr ellen a nagyesküdtszék döntése értelmében nem emeltek vádat.

Obama elnöknek is meg kellett szólalnia. Az Egyesült Államok első színesbőrű elnöke tudja, hogy nagyon sok forog kockán. Mindkét esetben a szegény negyedben megindult a fosztogatás is. Baltimore-ban egy bevásárló központot fosztottak ki, majd pedig felgyújtották azt. Obama tisztában van vele, hogy a fekete szegény negyedek problémája sok nagyvárosban megoldatlan. Valóságos háború folyik az itt élők és a rendőrség között. Most is 15 rendőr sebesült meg a rendteremtés során. 27 embert letartóztattak a zavargások miatt. A rendőrkapitány szerint lassan kezd helyreállni a rend Baltimore-ban. Obama elnök nemrég a Fehér Házban fogadta a Drót című népszerű televíziós sorozat íróját. A beszélgetésen ő kérdezte az újságírót arról: Baltimore-ban, ahol a sorozat játszódik, miért ilyen a helyzet? A beszélgetés során kiderült az, amit a Drót /The Wire/ sorozat is sugallt: a fiatal feketék jelentős része számára nincs más kiút a nyomorból mint a kábítószer-kereskedelem!

Jamal Bryant tiszteletes, aki a temetési szertartást vezette, ugyanerre hívta fel a figyelmet a televízióban: a temetés előtt békés tüntetések voltak,  de utána olyan elemek vették át az irányítást, akik Baltimore alvilágához tartoznak. A Nemzeti Gárda 5500 embert vezényelt Baltimore utcáira, hogy helyreállítsák a rendet, és segítsenek a kijárási tilalom betartásában: a zavargások után egy hétig tilos  kilépni az utcára este 10 és hajnali 5 között Baltimore városában alig néhány kilométerre az Egyesült Államok fővárosától, Washingtontól.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez