Oszama bin Ladent éltette a New York-i merénylő

Terrorizmussal vádolják az Afganisztánban született dzsihádharcost, aki a hét végén bombát robbantott New Yorkban. New Jersey államban is elhelyezett pokolgépeket, de azok nem robbantak fel. Az afgán férfit, aki hétéves kora óta él az Egyesült Államokban, tűzharc után fogták el. Állapota jelenleg is válságos, de stabil. Kihallgatni egyelőre nem lehet.

Miért állítja mégis az ügyészség, hogy Ahmad Khan Ramani iszlamista terrorista? Mert megtalálták a naplóját, melyben testvérnek nevezte Oszama bin Ladent. Közölte: mártír szeretne lenni, mert elítéli azt, amit az USA Szíriában, Irakban, Jemenben és a palesztin területeken művel.

Az FBI szerint az afgán férfi többször is járt szülőföldjén, és valószínűleg ott került az iszlamista fanatizmus hatása alá. Oszama bin Laden Afganisztánban tervelte ki a szeptember 11-i merényleteket. Az al-Kaida vezérét amerikai kommandósok 2011-ben ölték meg Pakisztánban. Valószínű, hogy az afgán merénylő szeptember 11. tizenötödik évfordulójára tervezte saját merényletsorozatát, mely pár napot késett. A bomba alkatrészeit az eBay-en rendelte meg, és maga szerelte össze – írja a Reuters hírügynökség.

Az FBI már vizsgálta egyszer – épp apja bejelentése alapján -, de nem talált olyan jelet, mely terrorista szervezetekhez kötötte volna az afgán férfit. Ha voltak is ilyen kapcsolatai, azok valószínűleg Afganisztánban voltak. Amerikában magányos farkasnak számított. Bombamerénylete miatt megszigorították a terrorellenes készültséget New Yorkban. Külön bombakommandók járják a várost, hogy megakadályozzák az újabb merényletet, miután a hétvégi robbanás 31 embert sebesített meg Manhattan-ben, New York belvárosában.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez