A főnököm egy pszichopata!

Sok millióan érzik így a világon, de Ausztráliában most kiderült: egyáltalán nem alaptalanul. A pszichológusok kongresszusán ismertettek egy friss tanulmányt arról, hogy a vállalati vezetők 21%-a pszichopata. Ez pont ugyanolyan arány, mint a börtönökben. Még kínosabb, hogy a “sikeres pszichopaták” száma és aránya növekvőben van a 2008-as pénzügyi világválság óta.

Mi jellemzi a pszichopatákat, különösen a pszichopata főnököket? Mindenekelőtt az, hogy végtelenül önzők. Semmifajta empátia sincsen bennük. Érzelmi világuk szegényes. Az embereket sakkfigurának tekintik és szívesen manipulálják őket. Alacsony az önbecsülésük szintje, de ezt magabiztossággal és nagyképűséggel igyekeznek leplezni. Szinte sohasem mondanak igazat. Sokan közülük hivatásos hazudozók.

Akkor miért sikeresek? Egy amerikai pszichiáter már 1941-ben feltette a kérdést, amikor könyvet publikált a pszichopaták érvényesüléséről. Hervey Cleckley vizsgálatait összefoglalva megállapítja: a pszichopaták többsége igen ambiciózus, ugyanakkor fütyül a törvényekre. Semmibe veszik az erkölcsi problémákat. Ez lenne a siker titka? A pszichiáter csupán megírja: ha nem kerülnek börtönbe, akkor a pszichopaták többsége igen eredményes a pályán. A gazdasági életben megy előre, mint a tank – mindenkit legázolva, ha kell! A politikában gyakran nyer választást – olykor kétes módszerekkel. A magánéletben sem sikertelen: a környezetében levő legszebb nők gyakran őt választják. A kirakatfeleség az ő számára nem több, mint reklámfigura.

Ez hetvenöt éves leírás, de ma se sok változott. Az ausztráliai Bond Egyetem és a kaliforniai San Diego Egyetem közös kutatást végzett. Ennek eredménye az lett, hogy a vizsgált körben a vállalati vezetők 21%-a pszichopata vonásokat mutatott. Ez nemcsak a beosztottaknak rémes, de a cégnek is súlyos probléma. A pszichopata ugyanis csakis önmagához hűséges: a cég problémái éppúgy nem érdeklik, mint a munkatársak sorsa. Számára csakis önmaga létezik.

The Mask of Sanity (Az épelméjűség maszkja) – ezt a címet adta a pszichopatákról szóló könyvének az amerikai pszichiáter 75 évvel ezelőtt. Azóta megszületett a sikeres pszichopata fogalma, amely azt jelzi: lehet, hogy korunk hőse a pszichopata főnök?

Kép: pixabay

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez