Hivatalos: afrikaiak voltak a világ első felfedezői

A történelem első vándorlásának útvonalát térképezte fel egy átfogó DNS-kutatás. Kiderült, az ausztrál őslakosok elődei Afrikából indultak útnak több mint 50 ezer évvel ezelőtt.

Régóta hiányzott már ez a láncszem a tudományban – magyarázta a brit The Guardian cikkében a Koppenhágai Egyetem evolúciós genetikusa, Eske Willerslev. Irányításával 83 ausztrál őslakos és 25 pápua génállományát vizsgálták meg.

Az adatokból vissza tudták követni az ősök eredetét. Megállapították, hogy az elődök körülbelül 50.000 évvel ezelőtt érkezhettek Ausztráliába és körülbelül 4.000 évvel ezelőttig teljesen elszigetelten éltek az óriási kontinensen belül. Willerslev szerint így valószínűleg az ausztrál őslakosok a világ legrégibb olyan csoportja, akik egy konkrét helyhez köthetőek.

Önmagában már ez a tény is elég érdekes, de a genetika még mélyebbre vezette a kutatókat. Kiderült, hogy az ausztrál őslakosok eredetileg Afrikából érkeztek. Így vélhetően ők voltak az első bátor felfedezők, akik nekivágtak az óceánnak.

Ugyanakkor egy újabb rejtélyt is napvilágra hozott a kutatás. Azt már korábban is sejtették, hogy az első felfedezők más csoportokkal keveredtek útjuk során. Hogy pontosan kikkel, azt még nem lehet pontosan tudni. Az viszont már biztos, hogy az ausztrál őslakosok génállományának 4 százaléka egy máig ismeretlen csoporthoz tartozik.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez