New York – kuktafazekak, karácsonyi füzérek és fokozott rendőri jelenlét

Mindkét manhattani bomba srapnellel töltött kuktafazék volt. Olyanok, mint azok a szerkezetek, amelyeket a bostoni maratonon robbantottak fel 2013-ban a Csecsenföldről érkezett Tsarnaev-fivérek – közölték a hatóságok.

Mobiltelefon és karácsonyi fényfüzér – ebből eszkábálták össze a detonátorokat. Az egyik pokolgép szombaton este felrobbant Manhattan Chelsea negyedében, és megsebesített 29 embert, akik közül 25-öt kórházba kellett vinni. A másodikat még időben megtalálták és hatástalanították az FBI emberei és a rendőrök.

Eddig öt embert hallgattak ki – adja hírül az amerikai média. Viszont még senkit sem vádoltak meg, és a nyomozás folytatódik.

A manhattani detonációt megelőzően New Jersey-ben robbant csőbomba egy jótékonysági futóversenyen. Úgy tudni, az állam  Elisabeth nevű városának vasútállomásán is találtak egy gyanús, csövekből és drótokból összetákolt szerkezetet, azt is tűzszerészek vizsgálják. Egyes hírek szerint hajnalban már fel is robbantották.

New York kormányzója, Andrew Cuomo arról számolt be, hogy a második, Manhattan-ben talált szerkezetet ugyanazok készíthették, mint azt, amelyik Chelsea-ben fel is robbant, legalábbis nagyon hasonlított egymásra a két bomba. A másodikat négy háztömbbel távolabb találták, és a tűzszerészek robbantották föl. A kormányzó terrorcselekményről beszélt.

A manhattani robbanás szombaton este 9 körül volt, az ereje jó néhány ablakot betört, a hangja messzire elhallatszott. Egyes híradások szerint a szerkezetet egy építkezéseken használt fém szerszámos ládába rejtették, mások szerint szemetes tartályba. Chelsea Manhattan egyik legmenőbb helye, a bárok és az éttermek tömve vannak, pláne a hét végén.

Az indíték változatlanul ismeretlen, Bill de Blasio polgármester szerint azt sem tudni, hogy politikai vagy személyes motiváció állt-e a háttérben. Csak az világos, hogy valaki robbantott. Őt pedig a föld alól is előkerítik és bíróság elé állítják az illetőt.

New Yorkban most a korábbinál ezerrel több biztonsági alkalmazott vigyáz a tömegközlekedésre. A polgármester azt is közölte, hogy a héten minden eddiginél nagyobb lesz a rendőri jelenlét a városban, ahol kedden Obama elnök és a világ más vezetői vesznek részt az ENSZ közgyűlésén.

 

 

.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez