Csaknem kétmillióan víz nélkül – Aleppóban egyre rosszabb a helyzet

Már a hatodik éjszaka telt el légicsapások közepette a legutóbbi tűzszünet összeomlása óta. Aszad elnök hajthatatlan: ki akarja űzni a lázadókat egész Aleppóból. Közben már második napja nincs víz sem Szíria második legnagyobb városában.

Csaknem 2 millió civil maradt víz nélkül Aleppóban, miután a kormányerők légicsapásaiban megsérült egy szivattyútelep, a lázadók pedig bosszúból elzártak egy másikat – közölte az ENSZ. A felkelők kezén lévő keleti kerületeket már hatodik éjszakája lőtte erőteljesen a földről és a levegőből is a hadsereg – az AFP szerint a végsőnek szánt szárazföldi offenzívát készítik elő a megosztott város egészének visszavételére. Aktivisták arról számoltak be, hogy szombaton 25 áldozatot követeltek a légicsapások, melyekben szíriai és orosz gépek egyaránt részt vettek.

Az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi alapja azt közölte, hogy a szivattyútelepben keletkezett károk negyedmillió embert vágtak el a vízutánpótlástól a lázadók ellenőrzése alatt álló negyedekben, míg a másik állomás bosszúból való leállítása másik másfél milliót a másik oldalon. A baj mégis Kelet-Aleppóban a nagyobb, ott ugyanis az egyetlen alternatívát a vízszerzésre az erősen szennyezett kutak jelentik, míg a kormányerők kezén lévő nyugati városrészben vannak olyan kutak is, amelyeket jóval mélyebbre ástak, és képesek a talajvizet a felszínre hozni.

A kép forrása: bbc.com
A kép forrása: bbc.com

Az UNICEF lajtos kocsikkal próbálja megelőzni az egészségügyi vészhelyzetet, de arra figyelmeztetett, hogy ez csak átmeneti megoldás lehet. A gyerekek túléléséhez az kell, hogy el tudjanak jutni a szerelők a megrongált szivattyútelephez, illetve hogy a lázadók visszakapcsolják az általuk leállított állomást.

Aleppó a háború előtt Szíria virágzó kereskedelmi és ipari központja volt. 2012-ben foglalták el keleti kerületeit a lázadók, azóta folyamatos a harc, a város egyfolytában a frontvonalban fekszik. Mindkét oldal többször is fegyverként  használta az élelmiszer-, gyógyszer- és vízutánpótlás akadályozását.

Az aleppói helyzet miatt amerikai, angol és francia kérésre ma összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez