Valaki vegyi fegyvert vetett be Aleppónál civilek ellen

Legalább is ezt állítják a lázadók és a kormányerők is. Akik persze egymást vádolják. Közben egyre intenzívebb a harc a megosztott Aleppóért.

A lázadók bemutattak egy videót, amelyen embereket ápolnak. Azt állítják, hogy egy gáztámadás áldozatai láthatók a képeken, az ostromlott Aleppótól nem messze délnyugatra. Ott, ahol hétfőn a lázadók lelőttek egy orosz katonai helikoptert.  A kormány tagadja, hogy a hadsereg gáztámadást hajtott volna végre, és azt állítja: pont a lázadók használnak vegyi fegyvereket.

A videó egyébként nem meggyőző, és azt a hírt sem erősítette meg senki, hogy egyáltalán volt gáztámadás – jelenti az AP. Mindazonáltal a lázadók kezén lévő egyik városból, 40 kilométerre délnyugatra Aleppótól több tucat olyan esetről számoltak be orvosok, amikor a betegek légzési nehézségekkel küszködtek, a tünetek szerintük klórgázra utalnak. Az egyik ideggyógyász azt mondja: ő 16-ot kezelt a kórházába hétfő éjjel bevitt 29 páciensből, többségében gyerekeket és nőket. Mind zihálva lélegeztek, és vörös volt a szemük. Egy bombatámadás helyszínéről szállították be őket, az egyik forgalmas bevásárló utcából, egy fagyizó közeléből. Amikor kifaggatta őket, elmondták, hogy gázszagot éreztek.

Kémiai laboratóriumok és független tesztek hiányában nehéz bármit is bizonyítani. A kormány mindenesetre tagad, és előállt a saját verziójával. Az állami médiában azt adták hírül, hogy öten meghaltak, és nyolcan légzési nehézségekkel küszködnek, miután mérgező gázokkal töltött gránátok csapódtak be Aleppó óvárosában. A gránátokat a lázadók lőtték ki.

A kölcsönös vádaskodás is mutatja, hogy egyre elkeseredettebb a harc Aleppóért. Az után vált különösen intenzívvé, miután a kormányerők elvágták az utat a lázadók kezén lévő negyedekbe. Ahol az ENSZ szerint összesen 300 ezer ember rekedt.

A lázadók támadásaiban legkevesebb kilenc civil, köztük három gyerek halt meg a város kormány által ellenőrzött területein, míg orosz vagy szíriai légicsapások legalább 11 emberrel végeztek Atarepben, Aleppótól nyugatra. A hírek forrása a kormányzati média, illetve aktivisták.

A felkelők ellentámadást indítottak a városból őket kiszorítani próbáló kormányerők ellen több fronton  is.   Robbantásokat hajtottak végre a hadsereg állásai alatt kedden Aleppó szélén, hogy a város keleti oldalán megtörjék az ostromot.

A lázadók kezén lévő városrészek lakói továbbra is autógumikat égetnek. A fekete füsttel a légicsapásokat próbálják elkerülni. Ám nem sok sikerrel: ellenzéki aktivisták és aleppói lakosok egyaránt arról számoltak be, hogy több légicsapás is érte a várost, melyre hordóbombákat  is dobtak le. A közösségi oldalakon a lázadók azt kérik az aleppóiaktól, hogy maradjanak a házakban és tartsák magukat távol a frontvonalaktól.

A szíriai állami média arról számolt be, hogy négy nő és három gyerek vesztette életét, amikor a lázadók hétfőn éjjel a front mentén fekvő negyedeket lőttek.

A Reuters hírügynökségnek az egyik forrása a felkelőktől arról beszélt, hogy 10,000 fegyverest, csaknem 100 tankot és több száz sorozatvetőt vontak össze a “nagy hősi csatához” Aleppóért, és öngyilkos támadók is várnak arra, hogy robbanószerekkel megrakott teherautókkal hajtsanak bele a hadsereg állásaiba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez