Új orosz kémfőnök: együttműködésre törekszünk a Nyugattal a terrorizmus ellen

Nemcsak lehetséges, de szükséges is az együttműködés Amerikával, Nagy-Britanniával és az Európai Unióval – hangsúlyozta Szergej Nariskin, akit Putyin elnök nemrég nevezett ki az orosz hírszerzés élére.

A Külföldi Hírszerző Szolgálat, az SzVR 1991-ben alakult meg a Szovjetunió bukása után. Nariskin, aki régi arisztokrata családból származik, eddig a Duma elnöke volt. Korábban pedig Vlagyimir Putyin kabinetfőnöke.

Az SzVR főnökeként adott első interjújában sietett közölni, hogy a világ nem csak az Egyesült Államokból és az Európai Unióból áll. Nariskin nehéz helyzetben veszi át a hírszerzés vezetését, hiszen Oroszország és az USA szemben áll egymással Szíriában – írja az orosz kormány angol nyelvű szócsöve, a Russia Today. A fegyverszüneti kezdeményezések rendre megbuknak. Az amerikai külügyminiszter nemrég azzal vádolta meg Moszkvát, hogy gépei Aleppót bombázták és a segélyszállítmányokat támadták. Az oroszok cáfolják az amerikai vádakat. Egyidejűleg azzal gyanúsítják Amerikát, hogy szélsőséges erőket támogat Szíriában.

Oroszországot nyugati szankciók sújtják a Krím-félsziget bekebelezése miatt. Nemrég a CIA főnöke lőporos hordónak nevezte Ukrajnát. Mindeközben persze az orosz titkosszolgálatok vezetői szívesen látott vendégek Washingtonban, hiszen Amerikában is tudják: sem Ukrajnában, sem pedig a Közel-Keleten nem lehet megkerülni Moszkvát.

Kép: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez