Merkel nem segít a Deutsche Bankon

14 milliárd dolláros büntetésre ítélték az Egyesült Államokban Németország egykor legnagyobb bankját. Az ok: kétes papírokkal próbáltak profitot csinálni a nagy pénzügyi válság előtt.

Korábban a svájci UBS kapott hasonlóan jelentős összegű büntetést. A Deutsche Bank – mely az értékének a felét elveszítette az idén, épp az amerikai per miatt – természetesen fellebbez. Mondván, hogy hajlandó fizetni, de nem ennyit. Ezenkívül a bank vezérei bíztak Merkel kancellárban is.

Hiába – állítja a Focus című gazdasági lap. A német kormány nem kíván beavatkozni az ügybe – ezt közölte állítólag Merkel kancellár a bank vezérével. Ez az amerikai igazságügyi minisztérium és a Deutsche Bank problémája, nem a miénk – mondta a kancellár. Pedig a törvényhozókat érdekli a probléma, hiszen az egész pénzügyi rendszert megingathatja, ha a Deutsche Bank bajba kerül.

A kormányon levő szociáldemokraták képviselő csoportja aggodalmát fejezte ki az ügy miatt. Ekkora összeg kifizetése bajba sodorhatja az egész pénzügyi rendszert Németországban. Ennek persze az egész Európai Unióra nézve is lehetnek kellemetlen következményei. A Deutsche Bank állítólag abban bízik, hogy folynak TTIP tárgyalások az EU és az USA között, és ennek kapcsán alkudozásra kerülhet sor az összeget illetően.

A szabad kereskedelmi tárgyalások folytatását több uniós állam ellenzi – köztük Franciaország is. Németország viszont – Merkel kancellárral az élen – továbbra is támogatja azt. A szakértők emlékeztetnek arra: nem az USA, hanem az EU kezdeményezte a tárgyalásokat – épp Németország kérésére. A Deutsche Bank 14 milliárdos problémája tehát a levegőben lóg, annál is inkább, mert jövőre választások lesznek Németországban, és Merkel kancellár nem szereti a véletlenre bízni a dolgok alakulását.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez