Két Van Gogh-képet találtak meg a maffia rejtekhelyén

Százmillió dollárra becsülik a szakértők a két kép értékét. A Van Gogh múzeumból rabolta el két betörő 2002-ben Amszterdamban. Most egy maffiaellenes csendőrségi akció vezetett a váratlan zsákmányhoz.

Renzi olasz miniszterelnök személyesen tájékoztatta a jó hírről a holland kormányfőt. A két kép viszonylag jó állapotban van, bár a keretek eltűntek és a festmények is megrongálódtak egy kissé.

A két betörő létrán mászott fel a múzeum tetejére. Kibontották a tetőt, és így jutottak be a múzeumba két órával a nyitás előtt. Utána kötélen ereszkedtek le. Mindkettőjüket elfogták, de a képek akkor nem kerültek elő. Négy év és négy hónap börtönbüntetést kaptak. Valószínűleg a Nápoly környéki maffia, a Camorra volt a megrendelő. Az olasz csendőrök ugyanis az ő rejtekhelyükön találták meg a két értékes képet – írja a brit Daily Mail.

Van Gogh Hollandiában született és Franciaországban halt meg. Rövid élete során (1853-1890) kevés elismerésben részesült. Részben ezzel is magyarázható, hogy öngyilkosságot követett el. Halála után hamarosan szárnyára kapta őt a hírnév. Képei ma milliókat érnek. A legtöbb Van Gogh-kép Amszterdamban tekinthető meg abban a múzeumban, ahonnan a festményeket 2002-ben elrabolták. A múzeum igazgatója még nem közölte: mikor látható újra a két elrabolt Van Gogh-festmény, melyet megtaláltak Nápolyban.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez