„Nem szülök többet, ha betiltják az abortuszt” – interjú egy lengyel anyával, még a kormánydöntés előtt

Délután jött a hír, hogy a lengyel kormány a nagy felháborodás hatására visszavonta az abortusz szigorításáról szóló törvénytervezetét. A szejm holnap tárgyalja újra. A héten tömegek vonultak a lengyel utcákra tiltakozni. Iwona Dembowska-Wosikot, egy 14 hónapos kislány anyukáját kérdeztük, mit gondol minderről.

Jelenleg milyen esetekben kérhet abortuszt egy nő Lengyelországban?

– Amikor a magzat súlyosan károsodott, amikor az anya élete vagy egészsége veszélyeztetett, és ha megerőszakolták. Ezt egy 1993-as törvény mondja ki, amely annak idején az állam és a lengyel katolikus egyház kompromisszumának számított.

Ehhez képest mit engedélyezne a tömegtüntetéseket kiváltó törvénytervezet?

– Az orvos csak akkor szakíthatná meg a terhességet, ha az anya életét közvetlen veszély fenyegeti. Más esetekben az anyát és az orvost is öt év börtönnel büntetnék.

Honnan indult most ez az abortuszvita?

– Először is időről-időre szóba kerül a kérdés itt nálunk. A másik, hogy tavaly október óta a konzervatív Jog és Igazságosság a kormányzó párt Lengyelországban. Szoros kapcsolatok fűzik a katolikus egyházhoz. Magát a tilalmat viszont nem ők, hanem az Ordo Juris jogi intézet dolgozta ki. Eleinte az emberek nem is vették komolyan ezt a dolgot, csak most, hogy a szejm vitára továbbította.

Mi a lengyel katolikus egyház szerepe ebben a történetben?

– Az egyház mindig az élet védelmét hangsúlyozza. Így nem volt nehéz a törvényjavaslat beterjesztéséhez szükséges százezer aláírást (végül 450 ezer gyűlt össze – a szerk.) összegyűjteni a misék után a templomokban. A papok egyébként is erősen kampányolnak ilyen-olyan politikai ügyekben.

Milyen kapcsolat főzi a lengyel katolikus egyházat a Jog és Igazságossághoz?

– Én nem vagyok politológus, ezért most azt mondom, amit látok. A párt kiáll az egyházi értékek mellett, tagjai szoros kapcsolatban vannak az egyházi méltóságokkal, nyíltan támogatják egymást. A többi párttal, még ha konzervatívok is, akkor sem ennyire szoros az egyház kapcsolata.

Lengyel katolikusként és anyaként mit gondolsz erről az abortuszvitáról?

– Katolikusnak kereszteltek, de ma már nem tartom magam annak. Öt éve nem járok misére és már nem is hiszek. Mindezek ellenére az abortusszal kapcsolatos nézeteim nem változtak. Most is azt gondolom, hogy egyedül az anyának szabadna döntenie. Mert akárhogy is dönt, ő viseli a következményeket. Anyaként pedig azt mondom, ha ez a törvény életbe lépne, nem szülnék többet. Látva a környezetem példáit, túlságosan félnék.

Mit gondolnak erről a barátaid, a családod és a férjed?

– Közülük a legtöbben, bár katolikus hívőnek vallják magukat, elutasítják, hogy valakit egy ilyen döntés miatt megbüntessenek, megfélemlítsenek. A hétfői tüntetésen azt láttam, hogy a nők nagyon mérgesek. A férjem feminista, a nőkkel van és szeretne még egy gyereket. Ő sokkal inkább a lányunk miatt, az ő jövője miatt aggódik.

Kép: Tüntetés a lengyel abortusztörvény megváltoztatása ellen Lodzban (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez