Erre vannak rákattanva újabban Indiában

Az indiai konyháról elsőre a fűszerek, a curry, a római kömény juthatnak eszünkbe, aki viszont az indiai ételek szerelmese, netalán járt már Indiában, az tudhatja, hogy az édes ízeket legalább annyira szeretik. Mumbaiban jó eséllyel minden sarkon belefuthatunk egy édességüzletbe, ahol százfajta cukorkát, gulab jamunt vagy barfit vehetünk, ha megéheztünk.

Az indiaiak édességeikhez elsősorban a cukrot használják, abból is jó sokat. Nemrégiben azonban egy újabb, egészségesebb trend kezdett el kibontakozni. A középosztály erősödésével ugyanis egyre nagyobb igény van a helyben készült, kézműves csokoládéra, melynek cukortartalma alacsonyabb, kakaótartalma viszont jóval magasabb az átlag indiai édességekénél. Az országban a csokigyártás fejlődése évről évre jól kivehető, és bár most még nem számottevő a kézműves műfaj a csokoládéiparban – a 2,8 milliárdos iparágból mindössze 3 millió dolláros bevételt tesz ki -, mégis nagy jövőt jósolnak neki.

Különösen ünnepekkor növekszik meg a kereslet a kézi készítésű, helyi alapanyagokból készült termékekre, ilyenkor ugyanis valami különlegeset keresnek a vásárlók. Egy kézműves csokiért kiadnak akár 4,5 dollárt is (1300 forint), ami háromszorosa is lehet a szintén helyi, de tömegtermeléssel készült termékek árának.

Az pedig a trendből is jól látszik, hogy a középosztály egyre jobb színvonalon él, így jobban oda tud figyelni az egészségére is. Erre bizony nagy szükség is van, a magas cukorfogyasztás erősen szedi áldozatait: India a világ első három országa között szerepel a diabéteszes betegek számát illetően, majdnem 70 millió ember érintett. A kormány is támogatja a csokoládéfogyasztást és termelést, szeretnék, ha az emberek a hagyományos indiai édességek és a többnyire cukorból álló csokoládék helyett a magas kakaótartalmú termékeket fogyasztanák, mivel azok jóval egészségesebbek is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez