13 éves lány vette át a parancsnokságot egy indiai rendőrkapitányságon

Indiában 95 rendőr főnöke lett egy napra Bhavani Batu. A 13 éves lány a nők jogainak ifjú harcosa. Ebben a minőségben hívta őt meg Haidarábád városa: mondja el, mit lát problémának a nők helyzetében és a rendőrség szerepében.

Az iskoláslány nem takarékoskodott a szúrós megjegyzésektől sem, hiszen Indiában a nőket sok helyen másodrangú állampolgárnak tekintik – mind a családban, mind pedig a munkahelyen.

Jellemző, hogy az 1,3 milliárdos hatalmas országban a nők döntő többsége fél éjszakai műszakot vállalni vagy egyedül hazamenni, ha sötét van. A nemi erőszak bocsánatos bűnnek számít sok helyen, annak ellenére, hogy az elmúlt években megszigorították a törvényeket. Hat férfi brutálisan megerőszakolt egy fiatal lányt Delhiben három évvel ezelőtt. Utána kidobták a száguldó buszból. Belehalt. A tetteseket elfogták. Halálos ítéletek is születtek. A főbűnös a börtönben felkötötte magát.

Ennek ellenére azóta is történtek hasonló rémségek. A férfiak kétharmada ma is úgy érzi, hogy a nők kiprovokálják a nemi erőszakot a “ledér öltözékükkel”. Furcsa módon a nők egyharmada is ezen a véleményen van még ma is Indiában. Persze összefügg ez azzal, hogy a lányok átlagosan csak 3,2 évet töltenek el az iskolapadban, míg a fiúk általában kétszer ennyit. A jövedelemkülönbség még brutálisabb: 1-4 az arány a férfiak javára.

Mindez önmagában persze nem magyarázat arra, hogy a nők 90%-a arról számol be: élete során szexuálisan zaklatták már. Mit tesz a rendőrség? Sok helyen még közömbösek a rend őrei. Nem védik meg a nőket még csoportos nemi erőszak esetén sem. Ezért a főnökük most országos kampányt indított: figyeljenek oda a rendőrök a nemi erőszakra! Ennek keretében volt rendőrkapitány egyetlen napra Haidarábádban a 13 éves iskoláslány. 95 rendőrnek  magyarázta el: mit várnak tőlük a nők, ha fenyegetve érzik magukat. Jellemző Indiára, hogy a 95 rendőrből mindössze hatan tartoztak a szebbik nemhez…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez